OS i Sotji – långt ifrån miljövänligt

1:56 min

Det ryska vinter-OS i Sotji har ett "grönt" mål. Miljövänligt och resurssnålt heter det. Men miljöorganisationernas dom är hård. Alla de vackra orden om en grön agenda var bara ord utan mening.

– Vad betyder grön standard och noll utsläpp, som de högtidligt deklarerat. Jag förstår inte vad det är när jag samtidigt ser olagliga soptippar, byggavfall som dumpats i floden där vi har vårt dricksvatten och där delar av en nationalpark förötts, säger Vladimir Kemajev, aktiv i lokala miljöorganisationen Echo Waschta, som sen länge varnat för effekterna av OS bygget.

Från början fanns Världsnaturfonden med som sponsor av Sotji, men har tagit avstånd och hoppat av, precis som andra internationella miljöorganisationer. De hävdar att Ryssland brutit mot garantier som gavs i OS ansökan och att Internationella Olympiska kommittén sett mellan fingrarna. Inte ens FN:s miljöorgan UNEP får godkänt av Kemajev.

– Alla våra rekommendationer gick via UNEP till ryska OS byggaren Olympstroy , men våra förslag ignorerades. Inte ens UNEP verkar ha agerat tillräckligt, säger han.

Största skadan har skett med bergsfloden Mzymta, som blivit överbyggd av en ny superdyr väg och järnväg från kusten upp till alptopparna. 57 miljarder kronor kostade den. Men floden som ger dricksvatten till stora delar av Sotji är förstörd. Av 100 lekplatser för lax finns tio kvar, byggföroreningar har runnit ut i floden och byggavfall dumpats i den så att den torrlagts på flera ställen.

Miljöaktivisterna har själva råkat illa ut, en fick tre årsfängelse och en annan har flytt utomlands. Båda påstods ha förstört ett staket vid guvernörens residens.