Politik

KD utmanas av nytt parti

1:54 min

I helgen bildades det nya partiet Kristet värdeparti. Målet är att ställa upp i riksdagsvalet i höst och orsaken är ett stort missnöje med Kristdemokraterna.

Bra eller dåligt? Kommentera och rösta i vår poll!

– Vi har upplevt en tilltagande politisk hemlöshet de senaste åren och att man inte längre vet vad man ska rösta på. Vi upplever det som att KD gått i liberal riktning, säger Mats Selander som är en av initiativtagarna till det nya partiet.

Han och de övriga som startat Kristet värdeparti har tröttnat på ett, som de tycker, allt mer urvattnat KD som tappat sina rötter. Det handlar bland annat om missnöje med samkönade äktenskap, men framför allt om fria aborter.

Kristet värdeparti vill lyfta fram det de menar är kristna, traditionella värden. Man vill bli ett alternativ till framför allt KD men även till Sverigedemokraterna. Enligt Mats Selander är det många kristna som lockas av Sverigedemokraternas konservativa värdegrund.

Partiet kommer att  ställa upp i höstens riksdagsval men Mats Selander tror inte att man kommer in riksdagen i höst, men kanske om 15-20 år. Och framför allt handlar det om att väcka opinion för partiets viktigaste fråga, abortfrågan.

För oss är det en så viktig fråga att alla andra frågor bleknar i jämförelse med den. Det handlar om små människor som vi dödar och det är fullkomligt oacceptabelt. Vi ser det i paritet med slaveri och apartheid och så vidare.

Det är allvarliga anklagelser.

– Du har bara hört hälften, det är raka puckar och vi tänker inte sticka under stol med vad vi tycker. Det är det vi upplever att KD är så skraja för, man vill inte stå upp för sin särart och de värderingar som finns i ens namn.

Men redan idag hänger KD på gärdsgården för riksdagsspärren, finns det ingen risk att ett nytt kristet parti tar väljare från KD och sänker partiet?

– Jo, risken finns och det är vårt hot. Får vi 0,1 procent och KD 3,9 så ska alliansen veta att skiter man i abortfrågan kan man åka ut.

Det är så ni ser det?

– Japp.