"Påståendet om våldtäkter har stöd i Koranen"

1:55 min

Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Ola Svensson vill inte fördöma partikollegan Michael Hess uttalanden om att "våldtäkt är djupt inrotat i islamsk kultur".

Det är på sin Facebook-sida som Hess, som är vice ordförande för partiet i Karlskrona, har skrivit raderna som under dagen fått stor uppmärksamhet. Men att det skulle bryta mot Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism håller gruppledaren Ola Svensson inte med om.

– Att skriva det här på Facebook är väl på gränsen vad man ska använda sociala medier till, men åsikterna och påståendet finns det ju grund för.

"Stöd i Koranen"
Ola Svensson menar alltså att partikollegan Hess har stöd för sitt uttalande på åtminstone fem ställen i koranen. Att Hess skriver kultur och inte Koranen, anser Svensson inte spela någon större roll efter som den islamska kulturen är baserad på Koranen.

Mohammed Fazelhashemi är professor i islamsk teologi och filosofi och han undrar var Ola Svensson och Michael Hess hittar stöd för uttalandet.

– Det skulle vara intressant att veta vad det är för texter man hänvisar till. Det talas om Koranen eller shariadomstolar vilket inte heller är rätt utan då har det handlat om byaråd på landsbygden i Bangladesh eller Pakistan och då strider det dessutom mot islam.

Främlingsfientlighet
Mohammed Fazelhashemi tror istället att det handlar om främlingsfientlighet och islamfobi som går ut på att avhumanisera dem som bekänner sig till en annan tro. Men att det här skulle handla om hat mot muslimer håller inte Ola Svensson med om.

– Nej det är inte något hat mot muslimer, man måste faktiskt skilja på individ och ideologi.