P4 Förmiddag

Annika lämnade lyxen för att hjälpa fattiga

9:45 min

Hon flyttade till Bangkok med sin man, men nöjde sig inte med att bli en så kallad lyxhustru. Istället började hon arbeta med att hjälpa fattiga människor och det nominerar henne till Årets Smålänning.

Annika Jonasson kommer från Landsbro, men sedan tolv år tillbaka bor hon i Bangkok i Thailand eftersom hennes man fick arbete där.

– Det är jättetrevligt att bo här, jag har inte haft många minuters tråkig tid, säger hon till Hasse Pettersson via en raspig telefonlänk.

I perioder har Annika varit en så kallad lyxhustru åt sin man, men hon tröttnade snabbt på det livet och bestämde sig för att hjälpa kvinnor med handikappade barn.

– Jag lärde känna en kvinna som hade ett gravt handikappat barn och ofta är de kvinnorna ensamstående och har det svårt. De blir väldigt bundna till hemmet och bidraget från staten motsvarar ungefär 100 svenska kronor.

För att kvinnorna ska få både en sysselsättning och högre inkomst drog Annika igång ett projekt med att klä galgar som sedan säljs.

– På det sättet kan de arbeta hemifrån. Vi köper in en lite starkare galgmodell som vi klär med bomullstyger, men även linne och siden. Det beror på efterfrågan.

Nu är Annika Jonasson nominerad till P4 Jönköpings pris Årets Smålänning.

 – Det är jätteroligt för mig att bli nominerad, men jag hade aldrig kunnat göra det utan stöd och hjälp från de i Sverige. Dels genom hjälp att sälja galgarna, men också att de sprider information om dem som också säljs i Sverige. Projektet har hjälpt fler människor än jag först trodde.

Det är många stjärnor som vuxit upp i Landsbro - beror det på kranvattnet där som det sägs ibland?

– Nej, det tror jag kanske inte direkt. Men vi har haft det bra och det är kul att bo i ett sådant litet samhälle som ändå har haft så mycket, som egen högstadieskola. Jag tror att det har svetsat ihop folk på ett väldigt bra sätt.

För att se vilka som är nominerade och nominera fler kan du klicka på artikeln nedan.