Bärplockare får lön efter förlikning

1:35 min

Drygt hälften av de thailändska bärplockare som blev utan lön i somras i Västerbotten och Värmland har i dag nått en förlikning i domstol i Thailand med det thailändska bemanningsföretag som anställt plockarna.

Lönen till drygt 200 bärplockare ska betalas ut den 20 januari, enligt överenskommelsen, säger bärplockaren Somsak Samoesap.

Företaget har accepterat att betala 246 000 bath eller runt 48 000 kronor till de drygt 200 bärplockare som protesterade mot uteblivna löner i Sverige i september, säger Somsak Samoesap. Men sedan ska skulder för resor mat och bensin dras av så kvar blir mellan 15 000 och 23 000 kronor var. Det motsvarar mellan 5 och 10 månadslöner för en lantarbetare i Thailand.

– Det är en bra dag, premium till och med. Att både rätten och arbetsdepartementet har stöttat oss och garanterat att vi kommer att få pengar, säger Somsak Samoesap.

Det var första gången som bärplockarna fick möta representanter från företaget. Och det blev känslosamt i rätten, säger han. De var 450 som kom till Sverige med det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise i somras. Nästan ingen har hittills fått betalt.

Nu är det de 200 som protesterade på en parkeringsplats i Umeå i september som ska få lön, plus ytterligare ett 50-tal som anslutit sig till protesterna hemma i Thailand. Men läget är oklart för resterande 200 som inte heller fått någon lön. Och även om det är en bra dag i dag för Somsak Samoesap så kommer han inte att fira förrän han fått pengarna i handen, säger han.