Bättre städning på sjukhus kan hindra smitta

1:46 min

De senaste månaderna har flera patienter på ett sjukhus i Växjö blivit allvarligt sjuka av en magbakterie. Minst 1 patient på sjukhuset har dött av bakterien Clostridium. Men sådan här och annan smitta skulle troligen kunna hindras om det var bättre städat på sjukhusen. För en undersökning visar att noggrann städning med starkt medel minskade patienternas infektioner med 50 procent. Klicka på texten om du vill läsa mer

Att bättre städning kan minska patienternas infektioner med 50 procent, det är fantastiskt säger en läkare som heter Björn Bragée:
- En halvering, det är ju sensationellt. Så många onödiga fall av Clostridium vi måste ha haft där man inte har städat, säger Björn Bragée.

Clostridium är en tarmbakterie som kan göra särskilt äldre och svaga personer sjuka. Det kan vara svårt att bota, eftersom en del vanliga mediciner inte längre kan få bort bakterierna. Flera patienter på ett sjukhus i Växjö har blivit sjuka av den här bakterien de senaste månaderna.

Samtidigt visar nu en studie hur mycket städningen kan påverka sådan här smitta på sjukhus. Det är personal på ett sjukhus i Jönköping som har sett stora skillnader där efter att sjukhuset städades bättre.

När sjukhusets vårdavdelningar städades ordentligt med ett starkt medel som kan hindra smitta, minskade patienternas infektioner med 50 procent , jämfört med samma månad året innan. Det är ett väldigt bra resultat säger läkaren Björn Bragée. När han själv var sjuk för några år sedan märkte han att det var väldigt dåligt städat på sjukhuset där han låg. Trots att både han och andra patienter var nyopererade och mycket känsliga för bakterier och infektioner, så var det inte rent omkring dem: 
- Jag kunde inte förstå att det var samma fläckar på golvet dagen innan jag opererades som det var efter jag opererades, och det var inte rengjort på toaletter och så där, berättade Björn Bragée då i TV och visade hur dammigt och smutsigt det var på sjukhuset.

Nu visar alltså en studie från ett sjukhus att bättre städning kunde minska infektionerna där med 50 procent. Det visar att ordentlig städning på sjukhusen kan rädda liv, menar Björn Bragée:
-  Att en storstädning minskar infektioner som bidrar till 40 % av dödligheten, att det hjälper hälften av infektionerna att försvinna, det är ju fantastiska siffror, säger läkaren Björn Bragée till Sveriges Television.