Nio procent fler resenärer på Karlstads flygplats

1:34 min

Antalet resande till och från Karlstads flygplats ökade med nio procent under år 2013, jämfört med året innan. Men 2014 tros bli sämre, eftersom flera flyglinjer försvinner.

2013 års ökning stämmer väl överens med prognoserna man hade inför året, enligt flygplatschefen Peter Landmark.

– Och sen kan det hända saker, att det blir saker som försvinner och saker som tillkommer, och det hände lite såna saker men vi prickade prognosen hyfsat väl ändå, säger han.

109 312 personer reste till eller från Karlstad flygplats förra året, och det är den bästa notering flygplatsen har haft sen 2008. Man har nu också under de tre år som flygplatsen har drivits av Karlstads kommun legat stabilt över passagerarantal som nåddes de sista två åren i statlig regi.

Däremot är man fjärran från de höjder som nåddes när flygplatsen var ny i slutet av 90-talet och början av 00-talet, då man som bäst nästan var uppe på 300 000 passagerare.

Resandemönstren har förändrats kraftigt sen dess, konstaterar Peter Landmark.

– När flygplatsen byggdes, då gick det åtta Boeing om dagen härifrån till Stockholm. Man hade inte den typen av väl utbyggda vägar och järnväg som man har idag. På den tiden var närmare 80 procent resenärer som skulle till och från Stockholm från Karlstad. Idag är över 96 procent transferresenärer, man reser vidare i Sverige eller världen.

Under förra året ökade alltså Karlstad flygplats antalet resenärer med nio procent, jämfört med 2012 som var ett svagt år på grund av Skyways konkurs.

Men nu tornar mörka moln upp sig på flygplatsens himmel, eftersom Ryanair slutar med turerna till Barcelona och Teneriffa, samt att Nextjet lägger ner Köpenhamnslinjen i vår.

– Det är ett stort avbräck. Det är 25 000 till 30 000 resenärer som Köpenhamn, Barcelona och Teneriffa innebär. Men vi har jobbat hårt, och vi jobbar hårt nu för att hitta nya volymer som kan möta upp de här förlusterna, säger Peter Landmark.