Ariel Sharon har avlidit

2:26 min

Israels förre premiärminister Ariel Sharon är död, uppger israeliska arméradion. Han avled på ett sjukhus i Tel Aviv 85 år gammal. Sharon har legat i koma sedan 2006.

Ariel Sharon var soldat. Redan från staten Israels bildande var han en krigare som vunnit både fruktan och respekt. Han var ledande officer i kampen mot militanta palestinier och han spelade en viktig roll i de båda krigssegrarna mot Egypten och Syrien. En känd bild är när han med bandagerad panna ledde sina styrkor i fronten mot Egypten i Oktoberkriget 1973.

Sharons politiska karriär var lång, men höll på att ta slut snabbt när han hölls som ansvarig för massakrerna i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i Beirut. Hundratals palestinska flyktingar dödades brutalt och Sharon anklagades för att ha blundat för massakern, som utfördes av en libanesisk kristen högermilis.

Sharon avskedades då som försvarsminister, men i Israel glömdes snart hans skuld och det tog inte lång tid förrän han var tillbaka på den politiska arenan och fick under årens gång allt tyngre ministeruppdrag.

Ariel Sharon stödde tanken och projekten med judiska bosättningar på västbanken och han låg bakom den mur som gjort palestinierna där mer avskärmade från omvärlden än tidigare - en mur som skär igenom området och som byggdes med motiveringen att den skulle hålla borta militanta palestinier från Israelskt territorium.

Ariel Sharon, militär sedan tonåren, valdes till  premiärminsiter 2001, han fick styra det israeliska svaret på den palestinska andra intifadan och han såg bland annat till att den palestinske ledaren Yassir Arafat hölls instängd i sitt hem i Ramallah på västbanken. Däremot  körde han ut de 6000 judiska bosättarna från Gaza och lät palestinierna få ha den lilla landremsan för sig själva. Det har de fortfarande, även om man mer kan se det som att de är instängda där och föremål för en konstant blockad av varor och förnödenheter.

Ariel Sharon drabbades av en svår hjärnblödning 2006 och har sedan dess legat i koma. Den senaste månaden försämrades hans tillstånd och nu har han alltså avlidit på ett sjukhus i Tel Aviv. Ariel Sharon blev 85 år.