
Nässprej mot kikhosta
Ett vaccin mot kikhosta, med levande bakterier som sprutas in i näsan, har prövats på människor av svenska forskare.
De vaccin som finns idag och som använder döda bakterier har inte gett tillräckligt skydd mot kikhosta. Som vi rapporterade om för en dryg månad sedan verkar det vaccin som används i Sverige sedan 1996 avta i effekt efter några år och de som är vaccinerade kan fortfarande bära och smitta andra med bakterien utan att de vet om det. Så därför hoppas man nu på att vaccin med levande men ofarliga bakterier ska fungera bättre.
I det nu testade vaccinet har man oskadligjort några av de gener som gör att kikhostebakteriens orsakar sjukdom.
Det är första gången som ett levande bakterievaccin som tas genom näsan prövas på människor. Enligt studien gav näsvaccinet i försöket inga allvarliga biverkningar och hos patienterna som fick de högre doserna fanns antikroppar som antas skydda mot kikhosta.
Rigmor Thorstensson, docent vid Folkhälsomyndigheten (tidigare Smittskyddsinstitutet) har lett studien och säger att det kan vara en bättre strategi med hela levande men försvagade stammar, jämfört som nu med enskilda framrenade delar från kikhostebakterien.
– Förhoppningen är att det här ska mer likna den effekt som man får efter en infektion och vara bättre än hela avdödade bakterier som ger flera biverkningar.
Hur förväntas ett näsvaccin tas emot av patienter, jämfört med en traditionell spruta?
– Det förväntar jag mig verkligen att det ska vara positivt, särskilt hos barn att kunna ge nässprej istället för en spruta, och det var också det försökspersonerna uttryckte.
Rigmor Thorstensson säger också att efter detta första tidiga steg i utvecklandet av en nässprej mot kikhosta vill man följa upp hur länge immunsvaret finns kvar och öka dosen så att vaccinet tar på alla personer, vilket det inte gjorde i de här försöken.
Fotnot: Artikeln är ändrad den 14/1. I en tidigare version av denna text angavs att det var svenska forskare verksamma vid Karolinska Institutet som utvecklat och prövat vaccinet. Men vaccinet är utvecklat av franska forskare och de svenska forskare som lett studien med vaccinet var alltså verksamma på Smittskyddsinstitutet, som nu har uppgått i den nya Folkhälsomyndigheten.
Vetenskapsradion
pierre.martin@sverigesradio.se