Nya Kristna Värdepartiet vill förbjuda aborter

3:14 min

Ett nytt kristet parti har precis bildats. De utmanar Kristdemokraterna, och vill också ta röster från Sverigedemokraterna. Kristna Värdepartiet, som är emot aborter och samkönade äktenskap, siktar mot att ställa upp i riksdagsvalet till hösten.

Kristna Värdepartiet bildades så sent som i lördags, den 4 januari. Mats Selander är en av partiets grundare, och han säger att de som startat partiet har tröttnat på ett allt mer urvattnat KD som tappat sina rötter.

– Jag har varit en kärnväljare till Kristdemokraterna länge. Jag är själv aktiv i en kyrka, en pingstkyrka. Bland mina vänner råder en slags besvikelse över Kristdemokraterna, och många har uttryckt att "nu vet jag inte vad jag vill rösta på, så det får bli en blankröst". Och det är inte bara en eller två som säger det här, utan det är en ganska vanlig reaktion hos den delen av svenska befolkningen som är med i frikyrkor, eller regelbundet går till svenska kyrkan, och som betraktar sig som klassiskt kristna, säger han. 

Kristna Värdepartiet vill lyfta fram det man menar är kristna, traditionella värden. Det handlar framför allt om abortfrågan, att partiet vill att aborter ska förbjudas. Där tycker partiet att Kristdemokraterna har lagt sig helt, och dessutom drivit frågan i fel riktning. Mats Selander ger exemplet med att utländska kvinnor kan komma till Sverige och göra abort, utan någon prövning- något som Kristdemokraterna varit med och drivit igenom.

– Då kände många av oss att nu är måttet verkligen rågat. Inte nog med att man bara lägger sig i frågan, man driver den också i precis motsatt riktning. Och har därmed avslöjat att man inte tror på oföddas människovärde. Och tror man inte på oföddas människovärde, då tror man inte på människovärdet över huvud taget. Man måste faktiskt inkludera alla medlemmar i homo sapiens, och säga att de är värdefulla i kraft av att de är människor, söger Mats Selander. 

Det nya partiet är också emot äktenskap för homosexuella par. Mats Selander menar att det inte är en rättighet att omdefiniera äktenskapet och säga att det är vad som helst.

– Man kan liksom inte ta vilket ord som helst och klistra på vad som helst, och säga att "jag har rätten att bli respekterad och accepterad i mina nydefinitioner". Absolut inte. Om någon säger så här: "jag ser mig själv som en kanin, och jag har rätten att göra det juridiskt". Det har du inte alls. Du har inte alls rätten att definiera dig själv som en kanin. Och på samma sätt menar vi faktiskt att äktenskapet inte kan omdefinieras, för äktenskapet är per definition en relation mellan en man och en kvinna. 

Kristna Värdepartiet vill alltså bli ett alternativ till framför allt Kristdemokraterna, men även till Sverigedemokraterna. Enligt Mats Selander är det många kristna som lockas av just Sverigedemokraternas konservativa värdegrund.

– Sverigedemokraterna har ju inte vuxit för att väldigt många fler har blivit nationalister, utan för att det finns allmänt värdekonservativa, till och med en del kristet värdekonservativa, som inte tycker att det finns något bättre alternativ än Sverigedemokraterna. Och det är de rösterna vi kommer att ta.

Just nu samlar Kristna Värdepartiet in de 1500 namnunderskrifter som krävs innan sista februari för att få registrera sig formellt som parti. Mats Selander tror inte att man kommer in riksdagen i höst, men kanske om 15-20 år. Och framför allt handlar det om att väcka opinion för partiets frågor. 

– Vi kommer utarbeta en hel rad olika förslag på de här områdena. Vi hoppas att vi ska kunna vara lite nytänkande. Vi kommer definitivt bryta paradigmet i det politiskt korrekta Sverige, så är det.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se

Jurij Gourman
jurij.gourman@sverigesradio.se