Hör larmsamtalen från mordnatten i Månsarud

5:42 min

Lars Fimmerstad larmade SOS när hans mamma rånmördades i sin bostad utanför Töreboda. Men polisen hade svårt att ta honom på allvar. Idag inleds rättegången. P4 Skaraborg har tagit del av larmsamtalen.

Lyssna på de två larmsamtalen i sin helhet. Du hittar dem längst ned i artikeln!

Idag inleds rättegången mot en 27-årig Törebodabo som misstänks för rånmordet på 90-åriga Margareta Fimmerstad och mordförsök på hennes son Lars Fimmerstad.  Samtidigt som Lars själv blev angripen av gärningsmannen så ringde han vid två tillfällen till SOS Alarm och bad om hjälp, samtalen som P4 Skaraborg tagit del av visar att polisen hade svårt att ta Lars uppgifter på allvar.

Lars Fimmerstad var på besök hos sin 90-åriga mamma i det ensliga huset ute vid Måsarunds golfbana i Töreboda. Någon gång efter klockan tre den 10 oktober väcks han av att en man öppnar dörren till vindsrummet där han sover och mardrömmen tar sin början.

Lars försöker hålla igen dörren samtidigt som mannen hugger Lars i armen med en glasskärva. Mannen försvinner sen till nedervåningen för att leta efter pengar och värdesaker. P4 Skaraborg har tagit del av de två larmsamtal som Lars ringer under natten samtidigt som han fruktar för sitt och sin mammas liv.

Polisen tveksam till Lars uppgifter

Klockan 03.54 får Lars en första kontakt med SOS Alarm som kopplar vidare till polisen men samtalet bryts och Lars ringer 112 på nytt.
"Det var jag som ringde från Månsarud igen, han är kvar i huset! Har ni åkt än? I Månsarud menar du eller? Ja, det är en man som kommit in i huset och han har skurit mig, jag skojar inte. Lyssna nu!"

Polisen som tar emot samtalet på länskommunikationscentralen i Göteborg upplever situationen som osannolik och tvivlar stundtals på Lars uppgifter. Polisen vill dessutom avsluta samtalet och Lars Fimmerstad vädjar om att hålla linjen öppen:

"Är det så att du hör nånting mer så får du ringa tillbaka på 112 i så fall. Vore det inte bra om jag lämnar min lur här och linjen öppen? Jo men jag kan inte sitta med dig här tills polisen kommer till plats. Men du behöver ju inte ägna dig åt mig, om du förstår vad jag menar. Nej, det gör jag faktiskt inte, jag måste lägga på här för att kunna jobba. Nu hör jag honom igen här utanför, ååå snälla skynda...Vad är du sjukskriven för? Jag är inte sjukskriven, jag är pensionär. Jag är inte tokig!"

På nedre våning i villan har gärningsmannen tagit livet av Lars mamma och innan mannen lämnar huset sätter han det i brand.

"Vad är detta, det är brandrök! Men då får du lämna platsen. Jag kan inte, det är ett vindsrum. Skojar du? Nej jag skojar inte! Var inte så misstroende. Nej, jag försöker lyssna, det låter bara så osannolikt."

Det tar 26 minuter från det att Lars ringer SOS Alarm vid första tillfället tills en polispatrull anländer. De ser då att huset brinner och först då dras larmet även till räddningstjänsten.

Polispatrullen blir Lars räddning

Med hjälp av lakan och en stege lyckas de två poliserna få ut Lars ur det rökfyllda rummet. Samtidigt upptäcker de hur en man flyr på moped och ett dramatiskt gripande följer.

Polisen och räddningstjänsten gör flera försök att få ut Lars mamma ur det brinnande huset, men det är förgäves. Polisens utredning visar senare att Margareta Fimmerstad mördades innan branden startade. Kvinnan har strypts till döds sedan har gärninsmannen stuckit en kniv i hennes rygg och ytterligare en kniv hittas liggande brevid kroppen.

Förnekar brott trots övertygande bevisning

27-åringen förnekar brott och hävdar att han tog mopeden ut till golfbanan mitt i natten för att få lugn och ro. Han kände väl till den gamla damen i huset eftersom han dagen innan varit där tillsammans med kommunens fixartjänst för att köra en tv till soptippen.

Bevisen är tydliga; förutom det stöldgods mannen bar vid gripandet fanns blod på hans kläder både från den döda kvinnan och från Lars Fimmerstad. Rättegången mot mannen berkänas pågå i tre dagar vid Skaraborgs tingsrätt.