Kritik mot partiledningen under V-kongressen

2:13 min

Under förmiddagen omvaldes Jonas Sjöstedt som partiledare på Vänsterpartiets kongress som pågår i Stockholm.

Partiledningen har under kongressen bland annat fått kritik för att de ensidigt har satsat på vinst i välfärden inför valet och anklagas även för toppstyrning.

Det var ingen tvekan om att Vänsterpartiet vill att Jonas Sjöstedt fortsatt ska leda partiet. Men under fredagskvällen och även i dag har partiets ledning fått hård kritik på flera punkter.

Nu på förmiddagen har flera ombud varit uppe i talarstolen och ifrågasatt partledningen vill att varannan kongress ska styras hårdare framöver. Alla ämnen ska inte tas upp på kongresser under valår.

Det här ogillar Daniel Sestrajcic från Skåne.

– Jag förstår vad partistyrelsen vill åstadkomma. Jag själv som propagandamakare gillar också idén om konventliknande hejarklackstillställningar som sparkar igång valrörelsen.

– Problemet är att vi är ett demokratiskt parti, en medlemsdriven folkrörelse och inte ett simpelt företag med bolagsstämma med vare sig själ eller hjärta.

Igår pågick en lång debatt sent på kvällen om att partiledningen själv vill lägga fast valplattformen inför riksdagsvalet. Även detta har ifrågasatts av många. Men partiledningen vann till slut den striden, men med ytterst liten majoritet.

Flera ogillade att så mycket fokus läggs på vinst i välfärden, men mest känslor och debatt har ett ordval väckt där partiledningen fick backa. Det handlar om ordet omtanke som partiledningen har valt att lyfta in på flera ställen i sitt så kallade strategidokument.

Ett ord som både Sverker Åslund och Linda Larsson hade svårt för.

– Omtanke det är det alliansen kallar när de slänger några hundralappar till pensionärerna för att de ska hålla tyst. Jag vill inte ha en regering som visar mig omtanke. Jag vill ha en regering som visar mig solidaritet, sa Linda Larsson.

– Hur skulle det låta om vi på Första maj skanderade "Internationell omtanke”? Det går ju inte ens att rimma på, sa Sverker Åslund.

Det hela slutade med att partisekreteraren Aron Etzler gick upp i talarstolen och försvarade partiledningens språkval. Han hävdade att man måste hitta ord som väljarna kan identifiera sig med.

– De som inte har gått en marxistisk grundkurs. De som inte redan är insatta i Vänsterpartiets värld från A till Ö, sa Aron Etzler.

Men Daniel Sestrajcic argumenterade emot.

– Vi kan inte använda ord som kräver en marxistisk grundkurs och ordet är solidaritet. I läroplanen för förskolan står det att målsättningen är att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar solidaritet och ansvar.

– Jag tror att inga tre-åringar har gått en marxistisk grundkurs, sa Daniel Sestrajcic.