Drogen spice gör fler akut sjuka

1:13 min

Allt fler söker akut sjukvård efter att de rökt nätdrogen spice, rapporterar Kaliber i P1 i dag. Igår natt  fick tre ungdomar från Tidaholm föras till sjukhus med kramper sedan de rökt spice.

Nu vittnar flera experter inom både beroendevård och sjukvård om att drogen har allvarligare skadeverkningar än traditionell cannabis.  

Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är orolig över utvecklingen.

- Vi får i stort sett aldrig in någon till intensivvården på grund av att man rökt vanlig cannabis. Men vi har alltså sett att vi får in ungdomar till följd av förgiftning av spice. På så sätt skiljer det sig från cannabis för att det är starkare. Det ger allvarligare effekter och kan göra en förvirrad, illamående och ibland även medvetslös.

Sveriges Radio har varit i kontakt med sex olika beroendevårdsavdelningar för unga, som samtliga vittnar om att spice i högre grad än cannabis leder till psykiska besvär.

Juan Figueroa är medicinskt ansvarig på Maria ungdoms akutmottagning i Stockholm.

- Deras ångest och deras känsla av overklighet är mer än vad vi kan se bland cannabisanvändarna. Spice har en psykisk påverkan som är mycket farligare än cannabis.

Riskerna med spice syns även i den reguljära sjukvården.

Giftinformationscentralen registrerade under 2013 hela 236 fall där spice varit orsaken till sjukvård på grund av förgiftning. Året innan var det bara 96 fall. I de allra flest fall är det då sjukvårdspersonal som kontaktar Giftinformationscentralen.

Det finns över hundra olika sorters spice, och endast ett 30-tal är olagliga i Sverige. Drogen spice har blivit vanlig bland elever i högstadiet och gymnasiet. Det visar enkätundersökningar från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning.

16-åriga Elin som, egentligen heter något annat, slutade att röka spice då de negativa konsekvenserna blev för stora.

- Jag fick nog. Jag fick ont i hjärtat. Jag fick ryckningar i hela kroppen, tix och sånt. Och det slutade inte förrän ett halvår efter det att jag slutade.