Bildt hyllar Sharon - och får kritik

1:18 min

Utrikesminister Carl Bildt får hård kritik från flera håll för ett uttalande på Twitter, där han hyllar den avlidne förre israeliske premiärministern Ariel Sharon.

Uppdatering: Carl Bildt svarar på kritiken

Det är på Twitter som utrikesminister Carl Bildt skriver en form av dödsruna där han inte bara kallar Ariel Sharon "en stor israelisk ledare" utan också "en briljant militär befälhavare, men också en vis statsman som insåg vikten av fred".

Riksdagsledamöter från Miljöpartiet och Vänsterpartiet har kritiserat hyllningen och använt ord som "tragisk" och "provocerande". Nu kommer även en reaktion från alliansen.

Kerstin Lundgren är utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.

– Jag vill inte recensera utrikesministern, men personligen har jag en helt annan bild av Ariel Sharon som politisk aktör. Han har ju varit en central person under lång tid och som sådan haft en avgörande betydelse för hur fel utvecklingen blivit och de övergrepp som ägt rum inom folkrätten och inom internationell rätt. Det måste naturligtvis finnas med i allas vår bedömning.

Vilka händelser?

– Exempelvis invasionen i Libanon och vad som hände i flyktinglägren, massakern i Sabra och Shatila.

Så om du skulle sammanfatta Ariel Sharons politiska liv skulle det inte bli tre positiva omdömen och inget negativt?

– Nej, säger Kerstin Lundgren.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Mehmet Kaplan är starkt kritisk till Bildts uttalande och pekar i stället på Sharons indirekta delaktighet i massakrerna på palestinier i flyktinglägren Sabra och Shatila i Beirut 1992.

– När det här är så väl känd och spridd kunskap, att vår utrikesminister gör ett sådant här uttalande på sitt officiella Twitterkonto, det är ingenting annat än väldigt, väldigt tragiskt, säger Mehmet Kaplan till TT.

Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, ser uttalandet som "djupt provocerande".

– Han hyllar en person som är ansvarig för omfattande massakrer på palestinier. En person som öppet förespråkat fördrivning av hela det palestinska folket, säger Linde enligt Svenska Dagbladets nätupplaga.

Carl Bildt svarade sent på eftermiddagen på den kritik hans uttalande fått.

– Det finns de som aldrig kans e något positivt i Israel överhuvudtaget. Jag tillhör inte dem; jag kan vara kritiker ibland men det finns också annat som kan lyftas fram. Så tillhör det god ton när en person går bort att framförallt understryka det som är positivt i livsgärningen, säger Carl Bildt.

Hör hela Bildts svar nedan.