V-kongressen petade ned toppnamn på EU-listan

2:20 min

Vänsterpartiet antog på sin kongress i dag kandidatlistan till europaparlamentsvalet. Valberedningens förslag underkändes och pläderingen inför omröstningen handlade om vem som är bäst feminist.

– Jag hoppas innerligen att mitt feministiska parti mobiliserar för att vi är ett feministiskt parti och röstar fram en kvinna. Då tycker jag Malin Björk är det naturliga namnet att samlas kring, säger Jessika Svensson, vänsterpartiet  Jämtland.

– Jag har aldrig träffat någon som har så starka feministiska glasögon som Mikael Gustavsson, säger Mirre Malm, vänsterpartiet Storstockholm.

– Jag skulle vilja plädera för Malin Björk. Hon har barn och lever med en kvinna som hon älskar. Bara det kommer att göra att många i EU-parlamentet kommer att hata henne, säger Mia Fällström, vänsterpartiet Storstockholm.

Det var några av rösterna från talarstolen under kongressen inför dagens omröstning. Valberedningen hade föreslagit nuvarande europaparlamentarikern Mikael Gustavsson på första plats medan många andra ville ha Malin Björk, tjänsteman i vänstergruppen i Europaparlamentet i Bryssel som förstanamn.

Och med rösterna 106 mot 104 vann till slut de som ansåg att ett feministiskt parti måste ha en kvinna på första plats.