Reinfeldt försvarade sin försvarspolitik

1:50 min

När Folk och försvars rikskonferens idag inleddes i Sälen så försvarade statsminister Fredrik Reinfeldt regeringens politik och menade att den svenska försvarsförmågan växer, trots att försvaret har ifrågasatts i utredningar och av andra politiker.

I sitt tal pekade Fredrik Reinfeldt det som han tycker blivit bättre, exempelvis att de förband som finns snabbt kan användas och att en del ny utrustning köpts in. Men kritiker har pekat på att försvaret behöver en rad viktiga vapensystem som inte får plats i budgeten och att försvaret är tunt med bara enstaka förband inom viktiga områden som artilleri och luftvärn, något exempelvis Riksrevisionen lyft fram.

Politiker i andra partier pratar om att försvaret behöver stärkas, men den retoriken avfärdade statsministern med att det inte finns någon skillnad i praktiken mellan partierna när satsningar på försvaret ska vägas mot satsningar på andra områden. Statsministern tonade också ner hotet från Ryssland.

På plats i Sälen var också Finlands president Sauli Niinistö. Både han och Fredrik Reinfeldt talade om att länderna borde samarbeta mer på försvarsområdet och det ska nu försvarsministrarna se över.

Det skulle kunna handla om köp av samma utrustning för att spara pengar, men också att länderna väljer att komplettera vilka försvarsförmågar som flotta och flyg som de är bra.

I går berättade Ekot att Norge säger nej till att ländernas stridsflyg skulle kunna skydda varandras luftrum, men Sauli Niinistö är öppen för det.