Kommentar: Vänstern tål inte fler manliga toppnamn

1:40 min

På sätt och vis är det Jonas Sjöstedt själv som har bäddat för att partiets man i Bryssel nu får ge plats för en kvinna, menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Sedan mannen Jonas Sjöstedt blev partiledare har han omgivit sig med mannen Aron Etzler som partisekreterare och mannen Hans Linde som gruppledare i riksdagen.

Vänsterpartisterna brukar säga att man inte bara pratar om feminism, och för kongressdelegaterna blev det en omöjlig ekvation. Partiets självaktning tål helt enkelt inte fler manliga toppnamn.

Politiskt var kongressen en framgång för kretsen kring partiledaren. Ledningen får fortsätta att lägga allt krut på motståndet mot vinster i välfärden.

Fram till valet kommer väljarna regelbundet att matas med nya utspel där Vänsterpartiet försöker hitta fräscha nyhetsvinklar som alla mynnar ut i samma envisa slutsats; inga vinster i välfärden.

”Inte till salu” lyder parollen och från talarstolen på kongressen har det tillagts att inte heller Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt är till salu.

Men efter valet är de det, och det är inte ens säkert att de själva får bestämma priset. Skulle Stefan Löfven få bilda regering kommer han i någon form, i eller utanför regeringen, få stöd av Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet kräver nu att få ingå i en rödgrön regering men det är tydligt att partiledningen är beredd på den oppositionsroll som Stefan Löfven helst vill ge vänsterpartisterna.

När Jonas Sjöstedt ställer vinststopp som villkor för att ingå i en regering är det också ett sätt att ta det politiska initiativet, att redan nu skapa en positiv förklaring till det kommande utanförskapet.