Bildt om kritiken: Vissa målar allt om Israel i mörka färger

1:48 min

I en kommentar till kritiken om hans formuleringar om Ariel Sharon säger Carl Bildt till Ekot att det finns personer som aldrig kan se något positivt med Israel överhuvudtaget, utan bara målar allt i mörka färger.

Carl Bildt har fått hård kritik från både oppositionsföreträdare och politiker från regeringspartierna för sitt uttalande om den nyligen avlidne tidigare israeliske premiärministern Ariel Sharon.

– Jag tillhör inte dem. Jag kan vara kritisk ibland, men det finns också annat som kan lyftas fram. Sedan tycker jag nog att det tillhör god ton att framförallt understryka det som är positivt i livsgärningen.

Hur resonerade du då när du kommenterade Hugo Chavez' bortgång, där du var betydligt mera kritisk?

– Ja för det fanns inte så mycket positivt att kommentera. Här tycker jag man ska framhålla att Ariel Sharon genomgick en betydande politisk förändring under de sista åren av sitt aktiva liv. Då sa han nej till bosättningar, han accepterade plötsligt en palestinsk stat, han ville gå in för fredsförhandlingar och bröt upp från sitt gamla parti och startade ett nytt parti för att åstadkomma detta. Jag tillhör dem som kanske tror att om han inte fått slaganfallet, utan fått fortsätta hade vi kanske faktiskt haft fred idag.

Ändå finns det de som kallat din hyllning av Sharon både tragisk och provocerande?

– Ja, det finns de som vill måla allt om Israel mörkt, jag tillhör inte dem.

Skulle du ha uttryckt dig annorlunda idag?

– Nej.