Stasiuk skildrar det postkommunistiska Europa i "Taksim"

2:09 min

Den polske författaren Andrzej Stasiuks prisbelönade roman "Taksim" kommer nu på svenska. Stasiuk är en av Polens mest framgångsrika samtida författare och har skrivit närmare 20 böcker. "Taksim" är den tredje som översätts till svenska och den skildrar kringresande handelsmän som säljer billiga varor på små marknader i östra Europa.

- Ju längre söderut och österut från Polen man kommer desto viktigare är de här marknadsplatserna, säger Andrzej Stasiuk som tycker att Mongoliets huvudstad Ulan Bator har en riktigt bra marknad. I Polen har den här kulturen numera trängts undan av moderna köpcentran och shoppinggallerior men på vissa platser finns den fortfarande kvar.

     Romanen "Taksim" kom ut på polska 2009 och handlar om lumphandlarna Wladek och Pawels kringresande liv över gränserna i det nya Centraleuropa. De försöker sälja vad de kan komma över på marknader i Slovakien, Ukraina, Rumänien, Ungern och till sist hamnar de i Istanbul i Turkiet, därav romanens namn. Andrzej Stasiuk skildrar det postkommunistiska Europas skuggsida med bottenlös fattigdom, sprit och människohandel. Det här är långt från storstädernas byggboom, utländska investeringar och internationella utbyten. Inte bara Wladek och Pawel utan alla bokens gestalter lever utan större framtidstro och försöker bara lösa problemen för stunden. Frågor om storpolitik eller ekonomisk utveckling är helt frånvarande i deras liv. Andrzej Stasiuk säger att det är väldigt klokt av romanfigurerna att leva så.

- De lever inte i illusionen att det finns några storpolitiska frågor utan ägnar sig bara åt det som finns i deras närhet, säger Andrzej Stasiuk. Egentligen räcker det ju med att stänga av elen så slutar ju den stora världen och storpolitiken att existera, tillägger han.