Postkodlotteriet backar om extra lottdragning

1:28 min

Postkodlotteriet ändrar sig nu kring den uppmärksammade extra lottdragningen och tar bort den planerade semesterjackpotten.

– Vi har beslutat att backa på semesterjackpotten i sin helhet. Det har att göra med att vi har fått ganska kraftiga kundreaktioner och vi vill ju bara ha nöjda kunder. Får vi en sådan reaktion då får man inse att man gjort fel, be om ursäkt och rätta till det hela, säger Anders Årbrandt, marknadschef på Postkodlotteriet till Ekot.

Många kunder har känt sig lurade efter att ha fått ett brev om att en extra månadssumma på 160 kronor skulle tas från deras autogiro, utan information om hur kunderna kunde tacka nej. Ett 50-tal kunder har kontaktat Lotteriinspektionen och tycker informationen är för dålig, och att det borde behövas ett aktivt godkännande om man önskar en lott till.

– Jag tycker att det är lite fräckt, för jag menar den första lotten har jag själv betalt och beställt, men jag vill inte ha mer än en lott. Och den ska de inte alls dra något extra för, säger lottabonnenten Karin Carlsson i Västerås.

Hur skulle du vilja att de gjort i stället?
De hade ju kunnat fråga oss. Om vi hade velat haft hade vi kunnat skicka och beställt en lott extra.

Lotteriinspektionen, tillsynsmyndigheten för spel och lotterier, hade gett tillstånd till den extra dragningen och inledde i dag en granskning kring hur informationen till kunderna fungerat. Men att Postkodlotteriet nu backar innebär inte att granskningen läggs ner. Tvärt om kommer nu en bredare granskning göras, bland annat ska de titta på lotteriets tillstånd, som är baserat på ett visst antal dragningar varje år.

Postkodlotteriet har tidigare varit i blåsväder bland annat när det kom fram att bara 27% av intäkterna i Sverige går till välgörenhet och att VD:n fick lön och bonus på 6 miljoner kronor under 2010. De har också fällts i marknadsdomstolen för sin marknadsförning, där de bland annat  överdriver vinstchanserna.