Österlen

Svensk mästare blir coach på gymnasiet

1:15 min

I höst sparkar det kommunala gymnasiet Nova Academy igång i Simrishamn, bland annat med en sportlinje och ett samarbete med Malmö FF. Nu står det klart att den tidigare Malmö FF-spelaren Andreas Yngvesson blir en av skolans instruktörer. 

- MFF har velat ha in mig i organisationen och jag själv har velat komma in och hjälpa till med den rutinen man har sedan karriären. Hittills känns det skitkul, säger Andreas Yngvesson.

Det är tidig morgon men högstadieelevernas fotbollsträning är redan i full gång på konstgräsplanen i Skillinge utanför Simrishamn.

Andreas Yngvesson, med meriter som ett SM-guld för Malmö FF 2004, är på plats sedan en vecka och kommer även att undervisa de framtida fotbollseleverna på den nya gymnasieskolan. 

När sportlinjen väl drar igång i höst kommer det att stå fotboll på schemat varje dag. Andreas Yngvesson tror att träningarna ska ge eleverna en extra sporre i det övriga skolarbetet. 

- Det är lite unikt att ha så stark koppling till ett elitlag, som Malmö är. En bra utbildning och att även kunna lägga ihop det med fotboll utan att tappa det ena eller andra. Det måste vara fantastiska förutsättningar för eleverna, säger Andreas Yngvesson. 

Så det finns ingen risk att fotbollsdrömmarna kommer i vägen för skolarbetet?

- Det tror jag inte. När det gäller MFF:s akademi så är det väldigt höga krav på att du ska ligga rätt i skolan, annars får du inte träna.