Andrzej Stasiuk: "Taksim"

2:36 min

Andrzej Stasiuk är en av mest framgångsrika polska författarna. Det internationella genombrottet kom med romanen "Världen bortom Dukla" och nu kommer "Taksim".

Från östra Polen genom Ukraina, Rumänien, Bulgarien. De här grabbarna är på vägen hela tiden, precis i de luggslitna trakter där Europa tar slut eller kanske börjar. Alla män har rakade skallar och kedjeröker. Allt är trasigt, allt går att sälja hur många gånger som helst, för nästan ingenting tills det faller isär. Samtidigt tränger det nya skräpet in. Allt är kall syntet och gjort i Kina i detta globaliseringens yttersta tidevarv.

Huvudpersonen Pawel har flytt storstaden för en dödsdömd trakt där alla liksom tålmodigt väntar ut sina liv. Väntar om inte på att sovjeterna ska komma tillbaka åtminstone på några andra som sovjeterna fast bättre och annorlunda. Men ingen kommer nånsin mer. För Kapitalismen har inget ansikte.

Kollegan Wladek är en self made man byggd av energi och melankoli som en gång ville klä hela Moldavien och Makedonien i kläder från London.

Andrzej Stasiuk har skrivit fram två självlärt intellektuella vagabonder i denna cirkulära roadmovie fast både i det förflutna och en framtid som snart är slut. Alltid på väg dit deras vansinne och elände kanske inte ska framträda så synligt. De reser söderut. De reser österut. De är som två karaktärer i en Aki Kaurismäkifilm. Fast med dialog. Och mera handlingskraft.

I "Taksim" finns nostalgin över sakernas förlorade värde: Förr fanns inget begagnat. Alla grejer funkade till slutet. Det fanns en mening, en uppoffring och en belöning inbyggd i konsumtionen. Nu finns bara engångsjävelskap. Men alla dessa secondhandpaltors tid är också ute, istället är det hårdför människosmuggling över bergen som gäller. Ännu mer utsatta staplas i kylbilar med fruset kött över Ukraina vidare västerut. Förbi de gamla sovjetiska gränskontrollerna som nu övervakas av välskräddade EU-patruller som ser ut som i en teveserie.

Med sensibelt sinne för detaljer, lukter, smaker och sorger skildras denna globaliseringens bakgård. Hundratals orter på väg in i glömskan namnges och passeras förbi i någon sorts ömsint och brutalrealistisk kärleksförklaring av Andrzej Stasiuk som själv mycket länge bott i bergstrakterna i södra Polen på gränsen till Slovakien.