Öxnehaga, Huskvarna

Här satt 1,5-årige Ali fast i fyra timmar

0:58 min

Den pojke som försvann på Öxnehaga i Huskvarna på förmiddagen hittades vid tretiden på eftermiddagen i ett djupt hål i ett busksnår på förskolans utegård.
- Han hade grenar i ansiktet och grät, berättar Mario, en av dom som hittade honom.

- Jag letade en halvtimma, jag såg en lärare som stod vid busken och jag hörde ett barn som skrek och förstod att det var pojken. Damen var i panik, så vi tog henne åt sidan och så drog jag tag i overallen på barnet och drog upp honom. Han hade gegga och grenar överallt, berättar Mario.

Trots att man letade över hela Öxnehaga och inte uteslöt att någon vuxen tagit med sig pojken, så fanns han hela tiden alltså på förskolans inhängnade område, i en grop i ett buskage. Gropen var omkring 30 centimeter bred men över en meter djup och pojken var bara 90 centimeter lång och försvann helt.

Det var vid 11-tiden som pojken försvann när han var ute på förskolegården och åkte pulka. Ett omfattande räddningspådrag drog igång med fler än tio polispatruller och en polishelikopter. Många på Öxnehaga gav sig ut och letade och en stor folksamling. Ändå hittades inte pojken förrän långt senare och möjligen hade han somat i hålet och därför inte gett något ljud ifrån sig.

Efter att ambulanspersonal undersökt pojken har han nu återförenats med sina föräldrar och fått åka hem till bostaden. Vi är självklart mycket glada för utgången, säger Tommy Thorngren, presstalesman vid Polisen i Jönköpings län.

Polisen bedömer att hålet sannolikt uppkommit på naturliga grunder, men ska nu utreda detta närmare. En anmälan om ifrågasatt framkallande av fara för annan ska göras.

Vår reporter Peter Olsson rapporterade, när Ali hittades, att alla hade ett stort leende på läpparna. I biblioteket på Öxnehaga utspelades glädjescener.

Förskolärararen bredvid mig skriker till och hoppar jämfota av glädje, berättade Peter, som var en av våra reportrar på plats.

Ansvariga för fastigheten är det kommunala bostadsbolaget Vätterhem. Hasse Widell, områdeschef var på plats redan i eftermiddag.
– Det är fruktansvärt det som hänt, jag har aldrig sett något liknande. Nu spärrar vi av med ett staket och gräver ut hela kullen för att inget liknande ska hända. Jag tror att det är höstens regn som underminerat marken, säger Hasse Widell.