Publiknätverket

Barn far illa av att flytta runt

1:31 min

Barn drabbas extra hårt av att inte ha någon fast bostad när föräldrarna separerar, säger familjebehandlare Birgitta Grane.

Har du erfarenhet av att flytta runt med barn? Följ #utanbostad i sociala medier!

P4 Radio Stockholm har tidigare rapporterat om att allt färre personer går före i bostadskön i Stockholm av sociala skäl. Vid till exempel en skilsmässa där barn finns med i bilden kan det vara svårt att hitta ny bostad på en gång och barnen kan då drabbas extra hårt.

– Dels ska föräldrarna skiljas, dels är det svårt att löas hur de ska bo. Då ökar ofta konflikterna. En del föräldrar bor också ihop mycket längre, fast dom har bestämt sig för att skiljas, för att det inte finns någon lösning i bostadssituationen. Det blir spänt mellan föräldrarna och otrivsamt i familjen, säger Birgitta Grane, familjebehandlare på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Birgitta Grane träffar ofta barn som mår dåligt i samband med att deras föräldrar skiljer sig. Inte nog med skilsmässan i sig. Ofta har föräldrarna svårt att lösa boendesituationen i Stockholm.

– Lite äldre barn kan gå in och ta över ansvar - bli extra snälla, extra lydiga, i och med att föräldrarna har det svårt.

Många barn blir oroliga när föräldrarna har svårt att lösa boendesiutationen, Kanske blir de tvugna att flytta från det område de bor, eller flytta gång på gång till olika andrahandsboenden.  

Barnen drabbas även ekonomiskt eftersom föräldrarna ofta tvingas betala höga andrahandshyror och därmed får mindre pengar att lägga på barnen.

Något som blir allt vanligare är att barnen får bo kvar i bostaden. Istället turas föräldrarna om att flytta ut.

– Det finns också föräldrar som bor kvar med barnen i lägenheten och föräldrarna flyttar varannan vecka. Det är ju ingen permanent lösning, men det kan ju vara ett sätt att undvika de värsta konflikterna inför barnen, säger Birgitta Grane.