Trafikverket slår tillbaka efter kritiken

1:35 min

Trafikverket har satt ihop ett paket med fem åtgärder för att förbättra den svenska järnvägen efter den omfattande kritiken mot myndigheten de senaste dagarna.

Efter att ett godståg spårade ur i Huddinge i förra veckan har både fackförbund och två partiledare krävt att Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm ska avgå. Men Malm vill inte lämna sitt jobb och nu berättar Trafikverket hur man ska möta kritiken.

– För det första ska Trafikverket tillsammans med en teknisk konsult undersöka hur besiktningen av järnvägen sköts. Vi börjar i storstadsområdena, Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag hoppas att det ska vara klart under första kvartalet 2014, säger Malm.

Fackförbundet Seko samt både Vänster- och Miljöpartiet har krävt Gunnar Malms avgång den senaste veckan. Nu hoppas han kunna tysta kritiken med vad han kallar för ett kraftfullt åtgärdspaket.

Utöver en genomgång av hur järnvägssystemet besiktas ska dessutom Trafikverkets organisation gås igenom i jakt på brister i myndighetens rutiner för bland annat upphandling av drift- och underhåll. Gunnar Malm lovar dessutom att skynda på arbetet med att åtgärda alla fel som är anmälda på järnvägen.

– De akuta felen har åtgärdats men jag vill också se att resten av felen åtgärdas så att vi får bort diskussionen om att det finns fel i järnvägen, säger Malm.

Malm öppnar också för att förstatliga besiktningen av järnvägen som konkurrensutsattes 2002.

– Vi ska utvärdera om Trafikverket kan ta tillbaka besiktningsverksamheten som i dag utförs av entreprenörer. Den utvärderingen ska också vara klar under första kvartalet i år.

Frågan är då varför Trafikverket inte agerat tidigare?
– Man kan alltid rannsaka sig själv men nu är det på det här sättet och bättre sent än aldrig, säger Malm.