Första svenska svalgrekonstruktionen

2:27 min

Kirurger på Akademiska sjukhuset har för första gången i Sverige lyckats återställa svalget på en patient, efter att svalget och tre halskotor opererades bort i samband med en operation av en större cancertumör.

Andres Rodriguez, är överläkare i plastikkirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är första gången i Sverige som man rekonstruerar nya ryggkotor tillsammans med ett nytt svalg i ett mikrokirurgiskt ingrepp, säger Andres Rodriguez.

Patienten, en 44-årig kvinna, led av den ovanliga tumörformen kordom, som drabbar en på miljonen. En cancer som upptänktes i samband med att sökte hjälp för smärta i hals och nacke. Läkarna fann en stor tumör som satt runt halskotorna.

För att få ut tumören var man tvungen att ta bort tre nackkotor och stora delar av kvinnans svalg.  

Efter den första operationen, genomgick kvinnan ytterligare en operation, nu med kirurger med kompetens i käk-, neuro, hals och plastikkirurgi. Läkarna har återskapat nackstabiliteten med hjälp av en benbit från kvinnans underben. Och ett nytt svalg har byggts upp av bindvävnad och blodkärl från kvinnans eget ben. En operation som bara tidigare gjorts vid ett tillfälle i USA och en gång i Indien, säger plastikkirurgen Andres Rodriguez.

– Det känns jättebra. Vår patient kunde äta redan tre månader efter operationen. Vilket är snabbt med hänsyn till omständigheterna, säger Andres Rodriguez.

Den 44-åriga kvinnliga patienten som har svävat mellan liv och död tar emot mig hemma hos sig. I dag har hon återfått både tal- och sväljningsförmåga fastän talet går fortsatt lite långsamt, berättar hon.

När hon öppnar munnen ser jag att svalget ser helt återställt ut. Ett svalg som för drygt ett halvår sedan påminde om en krater då tumören opererats bort: 

– Man ser ingenting. Det är väldigt bra. Det har läkt jättefint.

Hur känns det?

– Jag är väldigt tacksam att jag överlevde, säger hon

Med benbiten i nacken har hon återfått stabilitet i ryggen och kan nu klara längre promenader.

Men det som var svårt, direkt efter tumöroperationen, berättar hon, det var att svalget var borta  och hon fick sondmatning i drygt sex månader. Det hon längtade efter riktig mat: 

– Jag längtade efter ris, sås och kyckling. Jag längtade efter all mat - för jag var så hungrig hela tiden, säger hon.