Apple får betala för barns köp av appar

1:18 min

Appar i mobiler och surfplattor har visat sig kunna bli väldigt dyra för många föräldrar.

Nu har IT-jätten Apple gjort en mångmiljonuppgörelse med amerikanska myndigheter som innebär att företaget ska ersätta alla de vuxna vars barn olovligen köpt appar för hundratals, och ibland tusentals dollar på bara några minuter.

Att köpa en app i en mobiltelefon eller i en surfplatta går oftast snabbt som vinden, och när det är datorvana barn i farten går det ännu snabbare.

Visserligen krävs lösenord för inköpen, men är det en gång inknappat har man på Apples produkter Iphone och Ipad länge kunnat fortsätta köpa under femton minuter utan att behöva knappa in på nytt.

En kvart är en hel evighet för flinka ungar som medvetet eller omedvetet utnyttjat tidsfönstret och bara här i USA köpt appar inuti appar för hundratals, ibland tusentals, dollar, oftast när de knappat runt på sina föräldrars telefoner.

Populära köp har till exempel varit virtuell valuta för att kunna fortsätta spela ett visst spel. En annan storsäljare är mat till virtuella djur man kan ta hand om via olika appar, särskilt populärt uppges foder till drakar och dinosaurier ha varit.

När räkningen över app-köpen landat har den varit högst verklig, och här i USA har tiotusentals drabbade föräldrar klagat hos myndigheterna de senaste åren och som nu gett dem rätt.

Enligt myndigheterna borde Apple ha varit mycket tydligare med riskerna med det femton minuter långa vidöppna köpfönstret, och nu måste Apple förändra rutinerna för appköpen i Iphone och Ipad.

Dessutom måste företaget betala tillbaka motsvarande över 200 miljoner kronor till vuxna som drabbats av närstående barns cyber-köp-glädje.