Kajsa blev olagligt fastspänd

1:54 min

Personal inom psykiatrin har flera gånger spänt fast åtminstone en patient utan att det har varit lagligt. Inspektionen för Vård och Omsorg granskar just nu psykiatrin i Halland på grund av det här. Kajsa har fått rätt emot psykiatrin i Halland, hon blev fastspänd utan att läkare tog beslutet och det är olagligt.

– För mig hade de som rutin, liksom visar hon ångest så bälte. Det kändes som ett straff. Bältesläggning i sig, man blir ju traumatiserad, man mår ju sämre av det.

Kajsa är 22 år och i dag är hon på ett litet behandlingshem i Skåne. Det är drygt två år sen nu som hon var på Varbergs sjukhus. Kajsa visste att hon hade blivit fastspänd utan läkare en gång , men när hon läste journalerna visade det sig att hon blev fastspänd i bälte flera gånger utan att läkare var med och ordinerade det. Att bli fastspänd i sängen med bälte är nåt av det värsta Kajsa vet.

– Jag får ju återblickar, jag har ju varit med om övergrepp, det är det som dyker upp. Jag mår ju ännu sämre i bälte, det är inget som lugnar mig, jag blir ju värre, jag blir okontaktbar, jag får panik, säger Kajsa.

Det är lagligt att spänna fast patienter, men det ska vara läkare som bestämmer det och det ska vara för att skydda patienten mot sig själv eller om patienten är farlig för andra. Här var det alltså inte läkare som godkände det. Thomas Wejstam är chefsläkare för psykiatrin i Halland, men jobbade inte när det här hände.

– Det är ju oerhört beklagligt att det blev som det blev i just det fallet, sen har vi gjort bedömningen att det är ett undantagsfall. Det kan vi ändå ganska säkert säga att det här är inte nånting som inträffar med någon regelbundenhet. 

Inspektionen för vård och omsorg ska granska Halland extra noga för att se så att det inte bara handlar om Kajsa. 

– Jag tror inte att jag är ensam, absolut inte. Gör de detta på sånt naturligt sätt, de gör det per automatik, det kan inte bara gälla mig, det var ju så från dag ett. Då måste det ju gälla andra också, säger Kajsa. 

Reporter Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se