Landslagsåret startar

Erik Hamréns unga trupp drar igång ett speciellt landslagsår där första tävlingsmatchen är först i september. Det snackas om att stundande EM-kval blir en möjlighet till att spela in nya lirare i landslaget. Finns några av dessa på den här januariturnén?

Den unga svenska truppen ser ut så här.

Pär Hansson, Helsingborg
Oscar Jansson, Örebro
David Mitov Nilsson, IFK Norrköping FK

Niklas Backman, AIK
Erdin Demir, SK Brann
Pontus Jansson, Malmö FF
Emil Krafth, Helsingborg
Johan Larsson, IF Elfsborg
Alexander Milosevic, AIK
Erik Johansson, Malmö FF

Nabil Bahoui, AIK
Andreas Blomqvist, Mjällby AIF
Magnus Eriksson, Malmö FF
Erton Fejzullahu, Djurgården
Emil Forsberg, Malmö FF
Niklas Hult, IF Elfsborg
Jakob Johansson, IFK Göteborg
Oscar Lewicki, BK Häcken
Guillermo Molins, Malmö FF
Christoffer Nyman, IFK Norrköping
Robin Quaison, AIK

Det som är slående när man tittar på truppen är att den är otroligt orutinerad, ingen spelare har gjort fler än fem landskamper tidigare!

Eftersom det inte ska spelas tävlingsmatcher förrän i höst är det naturligt att man nästan lite desperat börjar fundera kring spelare som kan slå sig in i landslaget och på så sätt bidra till en nystart.

Dessa spelare finns inte i den här truppen. Här finns ingen som jag kan se ta så stora steg att det skulle rendera i speltid i höstens kvalmatcher.

På målvaktssidan finns Pär Hansson som just nu blivit passerad av Kristoffer Nordfeldt i hackordningen och det blir svårt för HIF:s lagkapten att ta ytterligare kliv i sin utveckling så länge han blir kvar i allsvenskan.

Bland försvarsspelarna finns Pontus Jansson och han är en väldigt lovande spelare som helt klart har potential att nå det riktiga landslaget på sikt. Men det ligger även honom i fatet att han ännu inte kommit ut i Europa.

I fjolårets allsvenska kunde Jansson gå på halvfart och ändå klara sina uppgifter utan problem. Imponerande i sig, men för att nå landslagsnivå krävs tuffare sparring.

Den ende spelare på det här lägret som jag tror har en rimlig chans att inom de närmaste månaderna bli en del av landslagstruppen är Guillermo Molins som efter återkomsten till MFF i höstas just visade att han höll en nivå som låg över allsvenskans.

Detta är en spelare som trots allt känt på spel i Champions League och La Liga, då är det inte samma omställning att komma till det upptrissade tempo som råder i landslagssammanhang.

Dessutom kan Molins spela både anfallare och yttermittfältare, just de två platsr där landslaget just nu har väldigt dålig konkurrens bakom de spelare som är helt givna i startelvan.

Så mitt recept för dessa spelare att nå landslaget är alltså att hitta en ny hemmiljö. Det ena ger det andra.

För man ska också komma ihåg att ett sätt för de här spelarna att komma till en bättre liga är att imponera just i de här sammanhangen, att visa att man sticker ut när sammanhanget är allsvenskans mest talangfulla spelare.

Det kan på det här matchlägret vara minst lika viktigt att imponera på klubbarnas scouter som på förbundskapten Erik Hamrén, för att en dag nå det riktiga landslaget.

Startelvan i första matchen mot Moldavien blir:

Pär Hansson

Johan Larsson
Alexander Milosevic
Niklas Backman
Erdin Demir

Nabil Bahoui
Jakob Johansson
Oscar Lewicki
Emil Forsberg

Guillermo Molins
Magnus Eriksson

Dömer jag alltså ut samtligas chanser att bli landslagsspelare? Givetivs inte.

Om jag höjer blicken förbi det närmaste året och blickar längre fram i tiden så är de yngre spelarna Oscar Lewicki, Nabil Bahoui och Johan Larsson intressanta (Filip Helander som tyvärr tvingades att lämna återbud hade också räknats hit).

Den trion är jag extra nyfiken på att se i matchen mot Moldavien. Hoppas att Johan Larsson vågar och får vara lika offensiv som i klubblaget Elfsborg.  

Det som verkligen är bra med dessa läger är just att ge unga spelare en enorm boost i form av att få göra debut i landslaget. Den känslan tar man med sig långt in i säsongen.

(17 jan)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se