Komiker har psykotiska personligheter

1:27 min

Komiker har i betydligt högre grad än andra människor psykotiska karaktärsdrag, enligt en ny studie. Och det är bra, enligt de P3-komiker som P3 Nyheter pratat med.

Komiker har i betydligt högre grad än andra människor psykotiska karaktärsdrag. Det hävdar en studie, publicerad i British Journal of Psychiatry, där 521 komiker från Storbritannien, Australien och USA deltagit.

– De kreativa element som krävs för att producera humor är slående lika de karaktärsdrag som utmärker människor med psykoser - både schizofrena och de med bipolära sjukdomar, säger den ansvarige för studien, Gordon Claridge, på fakulteten för experimentell psykologi vid universitetet Oxford.

Komikern och P3-programledaren David Druid tror att det är bra:

– Det hjälper till att tänka "outside the box", och hjälper det till på det sättet så gynnar det den komiska karriären.

Forskarna skriver i sin rapport att de psykotiska personlighetsdragen kan fungera som en länk mellan det galna i sinnet och komikernas kreativitet.

Men Jesper Rönndahl, som också är komiker och programledare för Institutet i P3, funderar på om komiker kanske blir annorlunda, just för att de är komiker:

– Alla vill se en knasig människa säga knasiga saker som man inte själv har tänkt på. Så en komiker gör bäst i att odla de här sidorna i sig själv, sidor som jag tror att alla har egentligen.