Premier League-fokus

På söndagen är det extra fokus på engelska Premier League i Sportextra. Där ska jag bland annat kommentera den förmodade debuten för John Guidetti i Stoke på lördagen.

Min spontana kommentar till att det till slut blev just Stoke för JG är att det borde vara en klubb som passar honom bra. Managern Mark Hughes känner honom från tiden i City och omställningen blir trots allt mindre när man inte behöver byta land, kultur eller ens hemadress vid en utlåning.

Samtidigt ska man komma ihåg att Guidetti nu ska spela a-lagsfotboll för första gången på nästan två år och det på allra högsta nivå, en nivå man ska komma ihåg att svensken aldrig varit på tidigare.

Kraven och förväntningarna på John Guidetti är enorma men det vore fel att kräva succé i paritet med den han hade i Feyenoord. 

En titt på tabellen och förutsättningarna för klubbarna:

De tre topplagen:
Arsenal
Manchester City
Chelsea

Även om Liverpool länge hakat på i toppen tror jag att det under våren kommer att vara den här trion som gör upp om titeln.

Arsenal har haft en strålande höst och laget är klasser bättre än förra säsongen. Mesut Özil har förstås betytt väldigt mycket, men det är inte enbart den tyske storstjärnans förtjänst att laget för första gången på många år har möjlighet att vinna Premier League.

Aaron Ramsey, Olivier Giroud och Per Mertesacker är andra nyckelspelare som storspelat den här säsongen.

Mertesacker bildar ett stensäkert mittbackspar tillsammans med Laurent Koscielny, de två har ännu inte förlorat en match när de spelat 90 minuter tillsammans!

City har den bredaste truppen och en offensiv som ingen annan kan matcha. Laget har gjort hela 59 mål på 21 omgångar. Silva och Toure bakom stekheta anfallarna Negredo, Kün Aguero och Dzeko gör City svårstoppade, just nu mina favoriter till att bli mästare.

Jagar Champions League-plats:
Liverpool
Everton
Tottenham
Manchester United
Southampton

Liverpool har ett trumfkort i Luis Suarez som just nu är i sitt livs form och går mot målrekord i Premier League. Men jag tror att truppen är lite för tunn för att orka haka på i den absoluta toppen.

CL-plats vore ändå en otrolig framgång, det samma gäller för lokalrivalen Everton.

Manchester United är en stor besvikelse och det är tydligt att det här blir en mellansäsong för klubben, David Moyes sitter säkert än så länge men missa klubben en plats i Champions League kommer kraven inför nästa säsong på förstärkningar och allmän uppryckning vara enorma.

Undre halvan:
Hull
Aston Villa
Stoke
Swansea
West Brom
Norwich
Fulham
West Ham
Cardiff
Sunderland
Crystal Palace

Något som gör Premier League extra intressant den här säsongen är att det bakom lagen på övre halvan är otroligt jämnt.

Det skiljer bara sex poäng mellan Hull på tionde plats och Crystal Palace som just nu är sist.

Vidöppet alltså, och inget lag kan just nu känna sig trygga med att säkra nytt kontrakt till våren.

(19 jan)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se