Vatikanen frågas ut om sexövergrepp

2:03 min

I dag frågas Vatikanen ut av FN om vad man gör för att förhindra att fler barn utsätts för sexuella övergrepp inom katolska kyrkan.

Vatikanen har lovat att följa Barnkonventionen fullt ut och då måste den visa att man sätter barns rättigheter först av allt.

Dagens utfrågning i Geneve är första gången som kyrkan officiellt tvingas berätta vad man gjort och framförallt vad man tänker göra för att stoppa att fler barn i framtiden ska tvingas till att sexuellt tillfredsställa präster.

Vatikanstaten skrev under barnkonventionen redan 1990, men har sedan dess gjort mycket lite för att leva upp till den.


Efter alla avslöjanden i början av 2000-talet om hur katolska präster sexutnyttjade korgossar och andra barn inom kyrkan, har Vatikanen pressats allt mer att på allvar göra något för att sätta stopp på övergreppen.

I Geneve har flera grupper med idag vuxna människor som utsattes för övergreppen under sin barndom samlats för att få vad de hoppas en upprättelse.

– För de flesta av oss som utsatts är det allra viktigast att kyrkan ser till att inte fler barn utnyttjas sexuellt i framtiden, säger Peter Saunders till tv-kanalen Al Jazeera.

Men Vatikanen har i uttalanden före dagens utfrågning sagt att den inte kan ta på sig ett centralt ansvar för vad alla katolska präster i världen gör.

– Det är något för varje kyrka att leva upp till, säger kyrkans talesperson till nyhetsbyrån AP.

Organisationen Barns Rättigheter har nyligen gjort en studie där man ser att trots tidigare uttalanden från Katolska Kyrkan om att man nu försöker komma till rätta med problemet, så har inte så mycket hänt i praktiken.

– Det har varit många löften om förbättringar men inte mycket har gjorts. Och det de säger har gjorts har skett i hemlighet så att ingen kan kontrollera, säger Valerie Yates på Barns Rättigheter till al-Jazeera.