Rättegång inledd mot misstänkta för Hariri-mord

10 min

I dag startade rättegången om mordet 2005 på den förre libanesiske premiärministern Rafiq Hariri. Fyra medlemmar av libanesiska Hizbollah ska ställas inför rätta. Rättegången hålls i männens frånvaro i FN:s specialdomstol i Haag i Nederländerna.

De fyra männen är misstänkta för bland annat mord, sammansvärjning och terrorbrott.

Hariri dog i ett bilbombsattentat i Beirut som totalt krävde 22 människors liv och skadade över 200 personer.

Det är en långdragen process som nu ska avslutas i Haag – eller i alla fall försöka nå ett sorts avslut.

Rafiq Hariri anses av många som den som byggde upp Libanon efter ett våldsamt 1970- och 80-tal. Hans inflytande var stort politiskt och ekonomiskt i det relativt lilla landet med fyra miljoner invånare som består av sunnimuslimer, kristna, shiamuslimer, och druser.

Hariri byggde upp Libanon genom nära relationer med kungahuset i Saudiarabien. Sämre relation hade han med Syrien. Syriska trupper kom till Libanon 1976 för att hjälpa vissa grupper i inbördeskriget – och det ogillades och kritiserades under senare år av Hariri.

Efter mordet har en grupp inom FN utrett fallet. Riktade anklagelser har under hela tiden växlats mellan Syrien och Hizbollah. Hizbollah har förnekat att inblandning och rörelsens ledare har presenterat det han säger är bevis för att Israel ligger bakom mordet. Syrien tillbaka visar alla anklagelser.

Hizbollah är tätt sammankopplade med regimen i Syrien. Hizbollah har inför rättegången i dag vägrat lämna ut de misstänkta männen.

Mordet på Hariri var ett av de mest kända av en rad politiska mord och attacker i Libanon. Journalister och politiker mördades under år efteråt, och där många fall förblivit olösta. Sveriges Radios Katja Magnusson har träffat May Chidiac, en av Libanons mest kända journalister, som överlevde ett av de många sprängdåd som följde på mordet.

Attentatet var riktat mot henne efter kritik mot Syrien och Hizbollah och skedde månader efter mordet på Hariri.

Chidiac fortsätter i dag att kritisera Syrien och Hizbollah, och hoppas att rättegången ska leda till att mordet blir klarlagt.

– Kanske kommer det att innebär slut på straffriheten - kanske kommer vi att få veta vem som ligger bakom mordet, säger May Chidiac.

Rättegången är en stor angelägenhet i Libanon. Bara när själva tribunalen inleddes för fyra år sedan var det en källa till oro. Rädslan är att fallet kan provocera Syrien för mycket. Frågan är om de interna oroligheterna i Syrien i dag överskuggar syriska regimens intresse för vad som sker i Haag i dagarna som kommer.