SDU förbannade efter nej till bidrag

0:59 min

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, får inga pengar av Ungdomsstyrelsen i år heller. Det är tredje gången SDU får avslag och förbundets ordförande Gustav Kasselstrand är förbannad.

– Det är för jävligt. Jag blir bestört över att de avslår vår ansökan men bifaller miljonbidrag till alla andra politiska ungdomsförbund. Det är uppenbart att det här är en politisk och demokratisk skandal, säger Kasselstrand.

Det handlar om 1,2 miljoner kronor som SDU säger att de skulle ha använt till kampanjverksamhet, bland annat inför den kommande valrörelsen.

Gustav Kasselstrand hävdar att de får avslag för att Ungdomsstyrelsen inte håller med om SDU:s ideologiska grund.

Fredrik Wikström, enhetschef på Ungdomsstyrelsen, säger att det inte stämmer. Han menar att de avslår ansökan för att de som jobbar lokalt i SDU saknar inflytande över den centrala organisationen, ett inflytande som måste finnas enligt reglerna.

– Det är inte ovanligt att men återkommer och söker flera gånger. De kan behöva ha lite tid på sig att utveckla sin organisation. Vi kan se att SDU är på god väg, men de har ännu inte nått enda fram.

Gustav Kasselstrand ger sig inte.

– Vi kommer att protestera mot det här beslutet och ha en protestaktion på Medborgarplatsen, för så här får det inte gå till, säger han.