Ny tidning betalar knark till missbrukare

1:35 min

I Köpenhamn får drogmissbrukare hjälp att betala för knarket genom att sälja gatutidningen Illegal!. På så sätt håller de sig borta från kriminalitet, säger tidningens grundare.

I ett litet rum på redaktionen visar tidningsgrundaren Michael Lodberg Olsen upp första numret av gatutidningen som kom ut i höstas. Den är svart och ganska liten, med en gubbe som röker en marijuanajoint på framsidan. Med namnet Illegal! förstår man vad vi vill på många olika språk, säger han:

– Magasinet tar upp drogkulturen runtom i världen, på gott och ont. Kriget mot drogerna har blivit ett krig mot människor, säger Michael Lodberg Olsen.

Han visar några exempel på artiklar om hur man ska handla droger på nätet och om LSD-tester på amerikanska soldater på 60-talet:

– Som heroinist kan du faktiskt betala för ditt missbruk genom att sälja tidningen, så att man inte behöver stjäla någons mobiltelefon eller ägna sig åt prostitution, säger Michael Lodberg Olsen.

Precis som gatutidningen Faktum, som säljs av hemlösa i Sverige, köper missbrukarna, de flesta heroinister, tidningar för en summa och får behålla lite i fickan, i det här fallet 25 danska kronor.

Men där tar likheterna slut. Illegal! är ute efter att väcka debatt om drogpolitiken, att avkriminalisera missbrukare och kampanjar för legalisering av vissa droger.

– Allt detta är ett första steg till mer behandling och vård för missbrukare, och ett sätt att få upp ögonen för människor som har ett beroende, säger Michael Lodberg Olsen.

Jag frågar om han ändå tror att tidningen kan uppmuntra säljarna att fortsätta ta droger:
– Drogberoende är något annat, de kommer få tag på pengar oavsett vad. Jag tror på utbildning och att ge dessa människor möjlighet till förändring, och det här är en ny möjlighet för dem, säger han.