Beställt verk målas över av Nyköpings kommun

4:37 min

Nyköpings kommun har bestämt sig för att måla över ett beställt verk av konstnären Carolina Falkholt. Kommunen anser att målningen är olämplig för minderåriga.

Göteborgskonstnären Carolina Falkholt är en av landets mest kända graffitikonstnäreroch hon är känd för att ofta avbilda kvinnokön i sina verk.

Hon har under flera dagar den här veckan arbetat med att färdigställa den målning som kommunen tidigare beställt till den nya högstadieskolan i Nyköping, och igår blev den klar.

Målningen föreställer en stiliserad kvinnokropp i klara färger, som hon målat över nedsättande ord om kvinnor, som ett sätt att problematisera kvinnas ställning i samhället.

Men när Carolina Falkholt igår kom hem och läste sina mail så fanns ett från kommunen där hon ombads måla om sitt verk "till något mer subtilt", eftersom kommunen anser att konstverket är stötande för åldersgruppen.

Carolina Falkholt ser det som helt oacceptabelt att be en konstnär ändra ett färdigt verk, och hon ser kommunens agerande som alarmerande.

På kommunens hemsida uppges att kommunen beslutat att som en konsekvens av att Carolin Falkholt inte vill ändra sitt konstverk så ska det målas över.

– Det är helt oacceptabelt att be en konstnär göra om sitt färdigställda verk, och jag är förfärad över att de vill måla över min väggmålning. Kommunens agerande är alarmerande, säger Carolina Falkholt.