Kameror ska rädda smådjur

Fågelmammor, rådjursungar och harar får ofta sätta livet till när lantbruksmaskinerna drar fram över fälten. Nu utvecklar danska forskare kameror som ska förhindra att djuren huggs sönder av maskinerna. 

– Det är allvarligt. Dels kör man ihjäl ett vilt djur, sedan går djuren sönder så att det blir blod och päls i gräset som ska bli mat. Det blir fel bakterier i fodret och farligt för korna, säger Andreas Nilsson, fältförsöksledare vid Hushållningssällskapet i Kristianstad.

  De danska forskarna på Århus universitet har fått en miljon danska kronor från Högteknologifonden i Danmark för att utveckla en lösning på problemet inom två år. Förhoppningen är att kameror på maskinerna ska kunna upptäcka djuren och larma lantbrukaren.  -Nästa steg är att utveckla en enkel strategi för att maskinen ska undvika föremålet, men vi får se hur långt vi hinner inom två år, säger Kim Arild Steen, en av forskare vid Århus universitet som ligger bakom studien.

  I Sverige används redan kameror på lantbruksmaskiner för mekanisk ogräsbekämpning. Andreas Nilsson hoppas att tekniken kan utvecklas.  -I dag programmerar man robotar för att känna igen en salladsplanta och sen hackar maskinen väck allt som inte liknar den plantan. Jag ser inget hinder för att liknande teknik kan användas för att upptäcka djur.

  Utmaningen blir att hitta djuren i det höga gräset, tror han.  -Rådjuren tycker att det är tryggt att lägga sina kid där. Men gräset är högre än de små rådjuren och det kan bli svårt för kameran att sortera ut.

Kim Arild Steen tror att det finns en stor ekonomisk vinst att göra för lantbrukaren.  -Det är värre ekonomiskt att köra på djuret än att stanna för att undvika det. Om djuret dör måste lantbrukaren ändå stanna och städa maskinen och i värsta fall göra sig av med de påkörda djuret.