Kinas riksbank trycker pengar - oro för bostadsbubbla

1:46 min

Nya siffror visar att Kinas riksbank fortsätter trycka enorma mängder pengar. Statistiken lugnar inte dem som är rädda för att en kinesisk bostadsbubbla en dag ska spricka.

I staden Changsha i Hunan-provinsen i södra Kina bor 27-årige designern Wang Wanghui, som tycker att priserna, särskilt i storstäderna, är oacceptabla för vanliga människor.

– Väldigt mycket investeringar går in i infrastruktur och byggandet av Kinas stora städer. Och det finns väldigt mycket spekulation på lägenhetssidan. Så det finns en rätt stor oro i Kina och utanför Kina, säger Wang Wanghui.

De stigande bostadspriserna i Kina beror till stor del på att Kinas riksbank som tryckt  massor av nya pengar. Det visar ny statistik. Kinas penningmängd gick faktiskt i kapp och om USA:s för ett drygt år sedan. Många ekonomer har räknat med att takten skulle minska, men det finns inga tecken på det.

Sedelpressarna hjälper till att hålla ångan uppe i Kinas ekonomi och fattiga kineser blir rikare. Men med så mycket pengar i omlopp har allt fler råd att köpa bostad, vilket gör att bostadspriserna stiger. Om och när Kinas riksbank en dag bromsar sedelpressarna, då kan bostadspriserna sluta stiga. Då vill många sälja, och så sjunker priserna och bubblan kan spricka med en smäll. Det i sin tur kan orsaka en kris som får finanskrisen i USA 2008 att se ut som snäll liten tebjudning. 

Ingen har svårt att föreställa sig de sociala oroligheter som skulle bli följden i jättelandet Kina, där spänningarna redan är stora.

Hur ska Kina ta sig ur krisen? Försiktigt, säger Johan Lagerkvist, kinaforskare på Utrikespolitiska institutet. Han påpekar att Kina har kompetens - och många andras misstag att lära av. Japan, Argentina, Brasilen och andra. 

– Den kinesiska centralbanken har på ett väldigt skickligt sätt manövrerat sig genom ett antal stora kriser de senaste tio åren. Samtidigt är stora svårigheter också med den koloss som Kina är. Så de måste studera och lära sig. Det är ju en balansgång. Vi får väl se vad framtiden utvisar, säger Johan Lagerkvist.