Jägarskolan

Jägare uppmanas bilda enad front på utbildning

1:50 min

Bilda en enad front när jägarnas livsintresse angrips och kritisera inte andra jägare - det gynnar bara jaktmotståndarna. Så står det i Svenska jägareförbundets bok "Jägarskolan" som används som kurslitteratur inför jägarexamen.

– Det här låter inte bra. Det låter som en uppmaning till folk att hålla tyst om de upptäcker missförhållanden. Man kanske vet att någon illegalt skjutit ett rovdjur eller något annat som inte är schysst, säger Anders Wirdheim som är informationsansvarig på Sveriges ornitologiska förening.

I jägarskolans utbildningsbok får blivande jägare lära sig att intern kritik inte är bra och det gynnar bara motståndarna om jägare har synpunkter på hur andra jägare bedriver sin jakt.

– Det är inte alls bra, utan tvärtom skulle nog både jägare och naturvårdssidan må bra av ganska mycket självkritik och att man synar sig själva i sömmarna, säger Wirdheim.

För att få jaga måste man ha jägarexamen. Det kravet infördes 1985. Regeringen gav då Svenska jägareförbundet uppdraget att organisera utbildningen. I den senaste upplagan av jägarskolans utbildningsbok med underrubriken ”Allt du behöver veta för att få jägarexamen” uppmanas de blivande jägarna att hålla en enad front när jägarnas livsintresse angrips.  Och motståndarna till jakt pekas i boken ut som okunniga.

– Tyvärr är diskussionen väldigt polariserad och där bär vi nog skulden, båda sidorna. Jag är ofta engagerad i jaktdebatten, men jag är definitivt ingen jaktmotståndare. Däremot får jag direkt stämpeln jaktmotståndare så fort jag har mage att komma med kritik. Det är mycket olyckligt och för inte diskussionen framåt, säger Wirdheim.