Graffitisnippa kan målas över

2:03 min

En graffitti-utsmyckning av konstnären Carolina Falkholt på en högstadieskola i Nyköping kan komma att målas över. Det som upprör är avbildning av ett kvinnokön. Carolina Falkholt är en av landets mest kända graffitikonstnärer och är känd för att ofta använda kvinnokön i sina verk. Cajsa Widqvist är socialdemokrat och ordförande i barn och ungdomsnämnden i Nyköping, och får hon ta beslutet så ska verket målas över.

– Jag vet inte om det är jag som ta beslutet. Men är det så så kommer jag att ta beslutet att måla över utsmyckningen säger Cajsa Widqvist är socialdemokrat och ordförande i barn och ungdomsnämnden i Nyköping.

– Min önskan är att konstnären ska komma och och göra den här målningen med ett annat motiv därför att hon jobbar med övermålning och det skulle ju symboliskt vara bra.

Det handlar om Carolina Falkholts verk som också heter "övermålat" som hon skapat som utsmyckning i som hon nu ska ta bort, måla över.

– Det är ju helt oacceptabelt att be en konstnär att förändra sitt färdiga verk, jag förstår inta varför dom tillfrågar en konstnär överhuvudtaget om dom bara var ute efter en harmlös utsmyckning som vem som helst skulle kunna göra, säger Carolina Falkholt.

Redan i höstas stormade det kring en utsmyckning av Carolina Falkholt, den gången på Söndrumsskolan i Halmstad.

Även den gången tyckte politiker att en utsmyckning där det kvinnliga könet avbildats väckte anstöt. Men konstverket fick vara kvar.

Hans Åkerlund är rektor på  Söndrunsskolan och han säger till Kulturnytt att efter debatten i höst har skolan valt att gå vidare på så sätt att man under våren kommer att jobba med konst och graffitti som uttrycksmeddel.

Man gör det i samarbete med Statens kulturråd och skapande skola-pengar och tar med graffitikonstnären Pärra Andreasson som hjälp för att jobba med konstens kraft men också och tolkning av densamma.

Carolina Falkholt menar att platsen för konsten är viktig för diskussionen i samhället:

– Övergången från att vara barn i mellanstadiet till att börja bli vuxen och börja gå på högstadiet det är ju oerhört aktuellt med just könsrelaterade frågor i den åldern. Och det är anledningen till att jag började med att skriva dom nedvärderande orden på vägger och målade över dom på väggen och målade över dom. Därför att dom orden frodas på högstadiet och jag vill att miljön som finns i skolan ska rensas på den typen av förtryck säger konstnären.