Vindpark Vänern upprättar kontrollbalansräkning

Vindpark Vänern har det tufft ekonomiskt. Trots att renoveringen av vindkraftverken är fixad och produktionen går bra blöder företaget. Orsaken uppges vara sjunkande priser för elcertifikaten.

Ett företag som tror sig förbrukat mer än halva sitt aktiekapital måste göra en kontrollbalansräkning. Där har Vindpark Vänern kraft AB hamnat nu.

- Renoveringen av vindkraftverken har blivit billigare än beräknat och produktionen går bra, men den låga ersättningen för elcertifikat påverkar oss liksom alla andra företag i energibranschen, säger Mats Enmark, VD i Vindpark Vänern, i ett pressmedelande.

En tredjedel av intäkterna i bolaget kommer från elcertifikat och det är ersättningen för dem som nu är på väldigt låga nivåer. På bara ett
halvår har ersättningen för elcertifikat minskat med nästan 25 procent.

Enligt företaget ska kontrollbalansräkningen vara klar den 24 februari och först då vet man om ägarna måste skjuta till mer pengar.

Förra året sköt ägarna till Vindpark Vänern Kraft AB – energi- och bostadsbolagen i Karlstad samt Hammarö kommun till 120 miljoner kronor. Pengarna har gått till att renovera de trasiga vindkraftverken. Ägarna avsatte förra året ytterligare 20 miljoner kronor i en kapitaltäckningsgaranti, pengar som kan användas vid behov. Nu måste även dessa 20 miljoner tas i bruk. Det kontrollbalansräkningen ska visa är om ytterligare pengar måste till för att hålla bolaget vid liv.