Homosexuella lever farligt i Uganda

1:40 min

Han har blivit slagen blodig i sitt hem men vägrar ge upp sitt arbete för homosexuellas rättigheter i Uganda. 33-årige HBT-aktivisten Sam Opio är på besök i Sverige och ska tala hos RFSL i Malmö.

Med tanke på att han rest hit från afrikanska Uganda så är kylan en smärre chock för Sam Opio, ordförande för organisationen Queer Youth Uganda. Men å andra sidan så har han redan känt en annan typ av kyla ända sen han blev öppen med sin sexuella läggning och engagemang.

– Så fort familjen får reda på att man är gay eller lesbisk, det är först här som problemen börjar, säger Sam Opio.

Liksom många andra HBT-personer har han förlorat kontakten med sin familj. Skolor kastar ut folk som är öppet homosexuella, myndigheterna tror att det ska "smitta" av sig på andra, att andra ska rekryteras in i det, berättar Sam Opio. För bara ett halvår sen höll hans engagemang på att kosta honom livet:

– Jag hittade två personer som satt i mitt hus när jag kom hem. En av de hade en pistol, de var maskerade båda två.

Han visar ärr på huvudet och armen. De misshandlade honom blodig med ett metalliskt föremål, men avfyrade aldrig pistolen.

– Jag skrek på hjälp flera gånger men ingen av grannarna kom, berättar Sam Opio.

Trots detta vägrade han ge upp sitt arbete eller försökte lämna landet. Men ännu tuffare tider väntar. Den nya anti-gaylagen som röstats igenom av Ugandas parlament kan ge upp till livstids fängelse för homosexuella handlingar och gör det straffbart för folk att inte ange homosexuella. Även om presidenten inte skrivit på den så är det en tidsfråga innan den kommer träda i kraft, säger Sam Opio.

Om parlamentet får två tredjedelars majoritet i frågan så är risken att hela hbtq-rörelsen i Uganda kommer tvingas gå under jord.

– Såklart är det väldigt sorgligt att bli behandlad på detta viset i sitt eget land, att man kan bli tvingad att lämna landet. Det är det som gör mig mest ledsen, säger Sam.

Hans organisation ber alla ambassader i Uganda - och även den svenska regeringen - att hålla dörrarna öppna för dem som får problem och ge dem asyl.

Om några dagar är det dags för Sam att åka hem till Uganda men först ska han gästa RFSL Malmö i kväll och över till Köpenhamn i morgon.

Han vet inte vad som väntar honom där hemma, men med allt stöd från både organisationer och vänner runt om i världen så har modet blivit starkare:

– Jag får nytt mod varje dag, eftersom det här är mig, det är ingen annan. Det här är jag - en homosexuell person.