Ing-Marie kom Göran Lindberg på spåren

11 min

Nu på lördag blir Göran Lindberg, före detta länspolismästare i Uppsala, villkorligt frigiven från Västerviksanstalten. I P4 Uppland i dag har inspektör Ing-Marie Hägglund berättat om Stockholmspolisens utredningsarbete.

Göran Lindberg dömdes 2010 till sex års fängelse för bland annat grov våldtäkt och en rad sexköp och har nu avtjänat 2/3-delar av straffet. Han kommer ha övervakning och ska ha kontakt med frivården fram till straffet är slut.
Ing-Marie Hägglund var med vid gripandet och gjorde de flesta förhören, förhör hör som var ovanligt enkla.

-Han berättade om dom här mötena med tjejerna. Han anser ju inte att han gjort sig skyldig till dom här övergreppen. Det var nästan som att föra ett samtal, minns Ing-Marie Hägglund.

Ing-Marie hade tidigare jobbat med en uppmärksammad sexbrottshärva i Stockholm. Sensommaren 2009 hittades en 60-årig man död efter en misshandel. Mannen brukade köpa sex och nu blev Ing-Maries uppdrag att kolla om mannens mobil kunde leda polisen vidare till andra sexköpare.
Hon ringde runt men få ville prata. Så plötsligt fick hon napp hos en 17-årig flicka som berättade att hon sålt sex till mannen. Flickan berättade om ett tillfälle där sexköpet gick över styr. På plats fanns nämligen en annan man. Sexakten blev brutal och har senare klassats som våldtäkt. Vem den här mannen var visste inte flickan eftersom hon tvingades bära ögonbindel.
Senare berättade 60-åringen för flickan att han avslutat alla kontakter med den brutale mannen, efter att han sett i tidningen att han var polis. Ing-Marie tog reda på att 60-åringen prenumererat på Dagens industri. Hon begav sig till tidningens redaktion och började det mödosamma arbetet med att leta.

-Det var många tidningar att gå igenom. Plötsligt på ett mittuppslag så var det en bild på Göran Lindberg. Ett reportage om honom. Jag fick fortsätta att titta eftersom det kunde dyka upp fler poliser, berättar Ing-Marie Hägglund.

60-åringen hade ju brutit kontakten med mannen som han förstod var polis. Utifrån tidningsartikelns datum gick Ing-Marie igenom 60-åringens telefonlistor för att se vilka han upphör att ha kontakt med. Tillslut fanns fyra nummer kvar på listan, alla oregistrerade kontantkort. Hon chansade på ett nummer och beställde in en lista med uppgifter från det aktuella telefonbolaget.

-När jag fick den så kunde jag då se att den telefonen kollade upp bland annat på polishögskolan, i Enskede där Lindberg bodde och dom platser där han vistades. Då kändes det som att jag var på rätt väg, säger Ing-Marie Hägglund.

Ing-Marie berättar att det var jobbigt när alltsammans gick från att vara superhemligt till allmänt känt. Dels för henne själv, dels för Lindbergs offer. Nu i samband med frigivningen kommer minnena tillbaka.

-Man undrar nästan, var jag med om det här? Det var ju väldigt intensivt jobb. Vi var ju så få som var inblandade. I en stor utredning så kan man vara många fler i vanliga fall, men nu försökte vi hålla det så tätt som möjligt.

Ing-Marie har arbetat som polis sedan 1979 och utrett en hel del grova brott av olika slag. Fallet Göran Lindberg beskriver hon som unikt.

-Många intressanta ärenden har jag jobbat med, men det här är ju naturligtvis det som är mest uppmärksammat.