Bildt ska leda global internetkommission

1:34 min

Utrikesminister Carl Bildt ska leda en internationell oberoende internetkommission som ska undersöka och säkra friheten och integriteten i framtidens internet. Det framkom tidigare i dag i Davos, där årets upplaga av Världsekonomiskt forum pågår.

– Internet har ju fungerat briljant under sina första decennier. Det har växt fram ur innovationskraften hos innovatörer, med ett regelsystem som är kanske lite komplicerat och som nu ifrågasätts på sina håll. Nu ska vi se om vi kan hitta något nytt som bevarar dynamiken, bevarar friheten men skapar lite större legitimitet.

Det säger utrikesminister Carl Bildt, som alltså ska leda den internationella kommissionen Global Commission on Internet Governance. Det är i kölvattnet av visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden om NSA:s massövervakning som de två oberoende tankesmedjorna Centre for international governance innovation, CIGI, och Chatham house lanserar projektet. Ett projekt som alltså ska undersöka hur internet bör regleras i framtiden.

Enligt tankesmedjornas pressmeddelande hotar avslöjandena internet, eftersom trovärdigheten hos användarna skadas. Massövervakningen i sig presenteras inte som ett problem. Faktum är att en av kommissionens medlemmar, Michael Chertoff, är medförfattare till Patriot Act - regelverket som gav NSA större befogenheter att övervaka.

Men enligt Piratpartiets partiledare Anna Troberg räcker det med att veta att Carl Bildt är ordförande i kommissionen, för att veta hur den kommer förhålla sig till övervakning och nätintegritet.

– Helt oavsett vilka andra som är med i den här kommissionen så är det väldigt svårt att komma bort från det faktum att det är Carl Bildt som leder den. När han är ute och pratar på konferenser talar han sig varm om de här sakerna, men i handling så är Carl Bildt och den svenska regeringen emot nätfrihet.

– Det är de som jobbar för statlig massövervakning och alla de hot som kommissionen ska diskutera och se till att vi ska slippa. Jag skulle vilja påstå att han är kanske en av de minst lämpade personerna för att leda ett sådant här arbete i världen, säger Anna Troberg.