Tidaholm

Pojke skickas till Irak trots stort vårdbehov

1:24 min

Regeringen och Miljöpartiet vill lätta migrationsregler för att t ex sjuka barn ska få uppehållstillstånd,. Men tills vidare pågår utvisningarna. Nu  skickas funktionsnedsatte Anas, 9, till Irak.

Kurd-irakiske Anas lider av vattenskalle som är en sjukdom som kräver operationer och specialistläkarvård, och därför kom han till Sverige berättar pappan Fryad.

– Jag kom till Sverige för att min son skulle få nödvändig läkarvård och sjukhusvård, varför annars lämna mitt hemland? Alla som vi har träffat i Sverige har varit hjälpsamma och välvilliga, men inte Migrationsverket som inte ens har gett mig en chans att överklaga beslutet, berättar pappan.

Dublinförordningen 
Trots läkarnas intyg för att pojken ska stanna kvar i Sverige för att fortsätta vårdbehandlingen, har Migrationsverket beslutat att utvisa Anas och pappan med hänvisning till Dublinförordningen, en EU-regel som styr vilket europeiskt land som har ansvar för en asylprövning. Förra året utvisades över 9 000 personer i Sverige av samma skäl.  

Dublinförordningen tar ingen hänsyn till om ett barn är i behov av nödvändig vård. I det här fallet var Polen det första EU-land som pappan och sonen tog sig till innan de kom till Sverige. Och därför säger reglerna att det är dit familjen ska överföras för asylprövning, och där eventuell vård ska ges. Men på familjens önskan har nu Migrationsverket istället ordnat flygbiljetter till hemlandet Irak. Där riskerar sonen att dö.

Pappan är besviken på att Migrationsverket inte prioriterar sonens hälsotillstånd. Han menar att till och med den forne diktatorn Saddam Husseins regim i Irak skulle ha prioriterat annorlunda.

– Till skillnad från svenska myndigheter så skulle inte ens diktatorn Saddam Hussein sagt nej för att hjälpa min son, säger den förtvivlade pappan.