Bundesliga nystartar

Efter en månads uppehåll är det i helgen äntligen dags för tyska Bundesliga att sparka igång igen.

Halva serien är spelad och redan nu är det givet att Bayern München kommer att ta hem titeln ännu en gång. Men trots det finns det mycket intressant att fokusera på inför omstarten.

Den överlägset största snackisen under vinteruppehållet var förstås att Robert Lewandowski lämnar Dortmund för Bayern, låt vara efter vårsäsongen.

Det ska bli intressant att se hur Lewandowski hanterar den extra fokus som nu finns på honom. Det har varit en hel del missnöje bland Dortmund-fansen, vissa vill inte veta av polacken torts att han har en vår kvar på sitt kontrakt.

Var ska man inleda nom man vill göra en analys av FC Bayern? Årets upplaga kan mycket väl vara det bästa lag som någonsin spelat i Bundesliga, Pep Guardiola har direkt lyckats utveckla och förbättra vad som redan förra säsongen var ett komplett lag.

Framför allt har försvarsspelet blivit än vassare, det visar om inte annat det faktum att laget på sjutton matcher endast släppt in åtta mål.

Bayern är helt överlägsna och har inte förlorat på 41 (!) matcher i Bundesliga, vilket förstås är rekord. Otroligt!

Borussia Mönchengladbach är den stora överraskningen hittills, laget har spelat väldigt bra fotboll och förtjänar att ligga trea. Extra roligt är att Oscar Wendt är en självklar del av laget och har under hösten varit en av de bättre ytterbackarna i Bundesliga.

Det väntar en riktig kanonmatch direkt på fredagkvällen, när Mönchengladbach tar emot Bayern hemma på Borussia-Park!

Borussia Dortmund hade hoppats konkurrera med Bayern om titeln men här har framför allt skadebekymmer grusat de planerna. Bland annat förlorade laget tre raka matcher i december, något som inte hade skett på över tolv år!

Nu är flera nyckelspelare på väg tillbaka, däribland Mats Hummels som behövs för att ge stadga till försvaret.

En enormt positiv överraskning är nykomlingen Hertha Berlin som överträffat alla förväntningar och just nu ligger på sjätteplats, bara fyra poäng från en Champions League-plats. Den stora profilen här är forwarden Adrian Ramos som toppar skytteligan tillsammans med Lewandowski.

Säsongens överlägset största besvikelse hittills är storlaget Hamburg, som återigen storsatsat men gjort supportrarna besvikna. Det här var året man skulle sikta mot Champions League, istället är Hamburg – för övrigt det enda lag som spelat samtliga Bundesliga-säsonger – inblandade i bottenstriden.

Framför allt är det försvarsspelet som coach Bert van Marwijk behöver slipa på, Hamburg har släppt in flest mål i serien.

Per Nilssons Nürnberg ligger under strecket och har ett väldigt konstigt facit efter 17 spelade omgångar. Laget har endast sex förluster (relativt lite - Dortmund har till exempel fem förluster), men laget har ännu inte vunnit någon match utan spelat hela 11 oavgjorda! Aldrig förut har ett lag spelat hela höstsäsongen utan att vinna en enda match.

(23 jan)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se