Kenyansk författare kommer ut

2:24 min

I Kenya har en av landets mest kända och prisade författare släppt en bomb. Binyavanga Wainaina har i en artikel förklarat att han är homosexuell. Reaktionerna i Kenya har varit blandade. 

Binyavanga Wainaina är en känd personlighet på den kenyanska kulturscenen, författare till en rad böcker och noveller, och grundare till landets viktigaste litteraturtidskrift "Kwani?"

2002 belönades han bland annat med Caine Prize för afrikansk litteratur för sin novell "Discovering Home".

Enligt tidningen the Nation ska det sen länge ha cirkulerat rykten kring Binyavangas sexuella läggning. Men det var först i söndags, på sin 43-årsdag, som han öppet förklarade att han är homosexuell. Han gjorde det i en artikel, kallad det bortglömda kapitlet från hans memoarbok från 2011 "One day I will write about this place". Han skriver: "ingen, ingen har någonsin hört detta. Jag är homosexuell, mamma".

Brevet sände chockvågor i Nairobi och skapade spinn i sociala medier. Han är den förste kände kenyan som är öppet gay och kvar i landet. En annan kenyansk journalist har kommit ut tidigare, men först efter att ha flyttat till Sydafrika med sin partner.

En del bloggare hyllade Binyavanga, medan andra manade till försiktighet i ett samhälle som ännu inte accepterar samkönade förhållanden. "Jag är inte rädd att tala om det", säger han till tidningen the Nation, "faktum är att jag håller på att göra en dokumentär om det, för det här måste få diskuteras".

Hans tajming ses av många som ett tydligt politiskt ställningstagande och ett inlägg i en afrikanskt debatt. Nigeria har precis röstat igenom en ny hårdare lagstiftning mot homosexuella. Människor som lever i samkönade förhållanden riskerar 14 år fängelse, grupper eller organisationer som förespråkar gay-rättigheter kan också bestraffas. Och en man där fick nyligen 20 piskrapp för homosexuella handlingar.

I Uganda har visserligen presidenten precis lagt in sitt veto mot en skärpning av lagen där, men en brittisk medborgare, som riskerade två års fängelse, kommer nu utvisas från Uganda eftersom han haft en gayfilm i sin ägo.

Även i Kenya är homosexuella handlingar straffbara och kan ge uppåt tioåriga fängelsestraff. Men i praktiken är det inget som drivs igenom och det finns en relativt stor gayscen, om än dold, i Nairobi. The Gay and Lesbian Coalition of Kenya välkomnade Binyavangas agerande och sa i ett uttalande att det här kommer göra det lättare för andra framstående kenyaner att komma ut.