Jåhkåmåhkke / Jokkmokk

Nya mathuvudstaden Jokkmokk utan pengar – trots miljardsatsning

1:48 min

På torsdagen utsågs Jokkmokk till årets mathuvudstad vid en ceremoni i Stockholm. Men trots miljardbelopp från regeringen får Jokkmokk inte en krona för att fylla utmärkelsen med betydelse.  

Utnämnandet av mathuvudstad är en del av regeringens kampanj ”Sverige – det nya matlandet”, som hittills har kostat över en miljard kronor. Men trots miljardsatsningen får orterna som landsbygdsdepartementet väljer till mathuvudstäder inte en krona för sitt arbete.

– Man försöker få ett stöd i alla fall, för vi har väldigt små resurser, säger Anna-Greta Kvickström, vice ordförande i Jokkmokks kommunstyrelse.

Hon fick på torsdagen fick ta emot utmärkelsen ”Årets matlandethuvudstad” från landsbygdsminister Eskil Erlandsson. 2011 fick Östersund utmärkelsen – då slutade notan på 3 miljoner kronor, varav kommunen fick gå in med en miljon. 

– Det är ju upp till området att värdera huruvuda man vill lägga pengar på den typen av aktivitet eller om man vill använda pengar till något annat, säger Erlandsson.

Kampanjen ”Sverige – det nya matlandet” skulle skapa jobb, men har kritiserats för att oklara resultat och omätbara målsättningar. Till exempel är ett av målen i miljardsatsningen ”Det ska vara roligt att vara livsmedelsföretagare i Sverige”.

Men Eskil Erlandsson menar att man nu ska ta bort de mål som inte går att mäta.

– Det är ju skälet till att vi sorterar bort den typen av målsättningar, säger han.

Och vad gäller Jokkmokk som mathuvudstad, så kommer kommunen antagligen få gå in med pengar.

– Det kommer vi säkert göra på något sätt, säger Anna-Greta Kvickström. Vi får lösa det, det är en ära att få den här utmärkelsen.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio