Landstinget

Ellinor blev utan jobb när hon vägrade utföra aborter

1:32 min

När Ellinor Grimmark från Tenhult var färdigutbildad barnmorska var hon lovad jobb på Höglandssjukhuset. Men hennes inställning till abort fick sjukhuset att ändra sig.

Ellinor Grimmark utbildade sig till barnmorska med hjälp av arbetsgivaren, Landstinget i Jönköpings län. Men när hon meddelade att hon inte kunde utföra aborter på grund av sin tro sa arbetsgivaren stopp. Nu gör kvinnan en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Den blivande barnmorskan fick både studielön och löfte om jobb av landstinget och Höglandssjukhuset, men när hon mejlade arbetsgivaren och sa att hon inte ville utföra aborter på grund av sin tro tog det tvärstopp.

Hon fick beskedet att hon inte skulle få någon barnmorsketjänst. Hennes studielön drogs dessutom in.
– Jag var inte medveten om att det fanns så mycket attityder mot att inte vara för abort - det har förvånat mig.

Nu anmäler alltså Ellinor Grimmark Höglandssjukhuset i Eksjö till Diskrimineringsombudsmannen. Hon menar att hon blivit diskriminerad på sin arbetsplats på grund av sin tro och övertygelse.
– Jag hoppas det öppnar lite dörrar för många barnmorskor som kanske tvekar att gå in i yrket.

Enhetschefen på Höglandssjukhusets kvinnoklinik säger till P4 Jönköping att det finns lagar som gör att de inte kan anställa någon som inte kan utföra alla arbetsuppgifter, i synnerhet blir det ett problem på en så liten klinik som den på Höglandet.