Johanna tvingas flytta - värden försvarar hyreshöjning

3:04 min

Studenten Johanna Birgersson kommer inte att kunna bo kvar i sin lägenhet på Vetterstorp i Västerås när hyresvärden Rikshem helrenoverar. Men Rikshem hävdar att mervärdet för hyresgästerna är stort.

Hyresgäster protesterar nu mot renoveringen som innebär uppemot 75 procent mer i hyra.

Johanna Birgersson har bott på Karlavagnsgatan hos hyresvärden Rikshem sedan i somras.

– Det är det som känns lite jävligt. Vi har bara bott här sedan i juni, och när vi flyttade in fick vi ingen information om att det skulle hända någonting över huvud taget. Man känner sig lite lurad när man precis har hunnit bo in sig i lägenheten, säger hon.

– Det är prat om en höjning på 65 procent ungefär, en höjning med omkring 3 000 kronor. Jag tror att vi blir tvungna att flytta om det blir en sådan höjning. Jag är student, så det är tajt som det är.

Det är bostadsbrist i Västerås. Hur tänker du kring det?

– Det är helt tomt just nu. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra om det blir så. Vi får väl leta efter någon annan hyreslägenhet, men det är extremt svårt att få tag på.

Rikshem vill i stort sett byta ut allt; stammar, kök, el, ytskikt, fönster och dörrar. Lägenheterna ska bli i toppskick och Johanna Birgerssons nya hyra för lägenheten på 60 kvadratmeter kommer att bli över 7 000 kronor i månaden.

Tillsammans med andra besvikna och arga hyresgäster gick Johanna Birgersson till Rikshems kontor i går för att protestera.

– Vi lämnade in en protestlista på flera sidor som i stort sett alla hade skrivit på. Vi fick väl inte så mycket till respons överhuvudtaget (från Rikshem, reds anm). Folk var väldigt upprörda och Rikshem var inte så tillmötesgående med svar på frågor. Väldigt diplomatiska svar som inte gav en så mycket.

Men om protesterna inte leder till någonting, då blir det alltså för dig att försöka hitta någon annanstans att bo?

-- Ja, det blir det definitivt, och det blir det säkert för många andra också, för det är mycket pensionärer och äldre som bor här som absolut inte kommer att ha råd med den här höjningen, säger Johanna Birgersson.

Rigder Nylund, fastighetschef på Rikshem i Västerås, säger så här om hyreshöjningarna:

– Vi har ju tittat på det åtgärdspaket som tagits fram och vi inser ju att det finns ett högt mervärde för hyresgästerna i de åtgärder vi gör. Och med anledning av den bedömningen som vi har gjort så tycker vi att hyrorna ska ligga någonstans på den här nivån.

Men hyreshöjningar på ända uppemot 75 procent, är inte det väldigt mycket?

– Man måste ju också då titta på utgångsläget och utgångsläget är sådant att hyran idag är väldigt låg och då blir det en väldigt stor procentuell höjning, säger Rigder Nylund.